Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mart ayı enflasyon verisi açıklandı - Para Haberleri

        Martta enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,39 artarak Ağustos 2013'ten bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştı. Mart'ta TÜFE aylık yüzde 1,13 arttı. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise TÜFE yüzde 8,39 arttı. Şubat’ta aylık bazda enflasyon yüzde 0.43 yükselmişti. Martta fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29 ile karnabahar oldu.

        'TEHLİKE KAPIDA'

        Bugün gelen enflasyon rakamlarını değerlendiren XTB Menkul Değerler Satış Müdürü Barış Güngör, enflasyon tehlikesinin kapıda göründüğünü söyledi. Güngör geçen yıl son çeyrekten itibaren görülen dolar ve eurodaki TL‘ye karşı yükselişin etkilerinin artık enflasyon rakamlarında da görüldüğünü vurguladı.

        Güngör, özellikle üretici fiyat endeksinde bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen çift haneli bu değişimin, rakamların yavaş yavaş tüketici fiyatlarına da yansıyacağının kuvvetli bir göstergesi olabileceğine işaret etti ve "Seçim atmosferi dolayısı ile ertelenmiş olabileceği düşünülen zamların, bir sonraki aylarda yapılabilecek olması bu durumu destekleyen niteliktedir" diye konuştu.

        DİĞER BÖLGELERE DE YAYILACAK MI?

        Güngör sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Son 3 aylık rakamlara baktığımızda 3.57’lik bir artış görmekteyiz. Bu durumda, yıllıklandırılmış ortalama göz önünde bulundurulduğunda 2014 sonunda çift haneleri görebileceğimizi söyleyebiliriz. Açıklanan rakamlarda ilginç bir istatistik dikkati çekmekte. Aylık en yüksek artışın Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli gibi kişi başı gelirin fazla olduğu yerlerde olması, zamanla bu artışın diğer bölgelere de yayılma riskini artırıyor. Dolayısı ile enflasyon tehlikesi kapıda görünüyor diyebiliriz."

        İŞTE BU AY FİYATI EN ÇOK ARTAN ÜRÜNLER

        EN YÜKSEK ARTIŞ GÖSTERENLER ARTIŞ ORANI (%)

        1- Karnabahar 29,01

        2- Sivri Biber 18,30

        3- Muz 17,98

        4- Domates 13,75

        5- Patlıcan 13,68

        6- Antep Fıstığı 10,49

        7- Kuru Soğan 8,88

        8- Elektrikli Süpürge 7,78

        9- Ayakkabı (Kadın için) 5,55

        10- Limon 5,44

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ