Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar altın fiyatları, uzman tavsiyeleri, dolar düşecek mi çıkacak mı, piyasalarda son durum ne, uzman görüşleri - Para Haberleri

        Eren SAKARYA / HABERTURK.COM - EKONOMİ SERVİSİ

        Bir süredir piyasaların yatışması için 30 Mart yerel seçimlerini bekleyen birçok yatırımcının kafası hala karışık. 28 Mart'tan bu yana 8 kuruşa yakın değer kaybeden dolardaki düşüşün nereye kadar devam edeceği hala merak konusu.

        DOLAR DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

        Yatırımcılar doların 2 liranın altına inip inmeyeceğini merak ederken, altın fiyatlarındaki iniş çıkışlı halin sürüyor olması da kafa karıştırmaya devam ediyor.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? DOLARDAKİ SON DURUM NE? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        ALTINLA İLGİLİ BİRÇOK BELİRSİZLİK VAR?

        Altın neden uluslararası piyasalarda değer kazanırken, içeride düşüyor? Dolarla altın arasındaki kritik bağlantı ne? İçerideki dolar kuru altın fiyatları için neden bu kadar önemli? Dolar 2 liranın altına düşecek mi hatta asıl önemlisi dolar 2 liranın altında kalıcı olacak mı? Bu seviyelerden altın ve dolar alıp satmak isteyenlere uzmanların verdiği hayati tevsiyeler neler?

        HABERTURK.COM olarak bu soruların cevaplarını uzmanlara sorduk...

        ALTIN FİYATLARI NEDEN İNİP ÇIKIYOR?

        Garanti Yatırım Analisti Mert Kipelli, 1300 dolar direnci kırılan altının ABD Merkez Bankası FED'den gelen 'faiz artışı çok sert olmayacak' açıklamasıyla hafta başında 1280 dolar seviyelerine kadar düştüğünü belirtti. Kipelli altında düşüşün ardından uluslararası piyasalarda bugün görülen artışı ise şöyle açıkladı:

        "Altın 1280 dolar seviyesini görünce Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve yarın açıklanacak ABD ekonomik verileri öncesi tepki alımları geldi ve fiziki olarak talep canlanması yaşandı. Altındaki artış nedenlerinden biri de Hindistan. Çin ile beraber en çok altın ithal eden ülke konumunda olan Hindistan, cari açığın artmasını önlemek için altını da kapsayan bazı vergileri devreye sokmuştu. Hindistan'daki ekonomik topralanma göstergelerinden sonra bu vergilerde gevşemeye gidildi ve altın talebi tekrardan canlandı. Bu gelişmeler ile altının onsu arttı"

        BORSAYI CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

        DIŞARIDA YÜKSELİRKEN İÇERİDE NEDEN DÜŞÜYOR?

        Mert Kipelli, uluslarası piyasalarda altının onsunun yükselmesine karşın iç piyasada gram altın ve çeyrek altının düşüşünü Dolar/TL'nin 2.14 seviyesinin altına gerilemesine bağladı. Kipelli "İç piyasadaki altın fiyatlarındaki düşüş Dolar/TL sert harektinden kaynaklı. Seçim sonrası iktidar partisinin önemli bir oy kaybı yaşamaması yabancı yatırımcı tarafından 'siyasi olarak kaos yaşanmayacak' şeklinde algılandı ve olumlu karşılandı. Bu durum da doların TL karşısında değer kaybetmesine neden oldu" dedi.

        HANGİ GÜNDEM MADDELERİ ÖNEMLİ OLACAK?

        Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin konuşması ve yarın açıklanacak ABD ekonomik verilerinin altını uluslarası ve iç piyasada yükseltebileceğine dikkat çeken Kipelli sözlerini şöyle sürdürdü.

        YARIN GELECEK VERİLER SONRASI EURO, DOLAR VE ALTININ YÖNÜ NE OLUR?

        "Avrupa Merkez Bankası'nın şu anda herhangi bir parasal genişlemeye gitmesi beklenmiyor. Ancak AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bu akşam yapacağı konuşmasında, piyasadaki tedirginliği azaltmak için ekonomik verilere göre parasal genişlemenin düşünülebileceğini söyleyebilir. Bu durum da doların euro karşısında kuvvetlenmesine neden olur. Ayrıca yarın açıklanacak ABD tarım dışı isthidam verileri de önemli. Verilerin beklentilerden yüksek gelmesi halinde dolar değer kazanır ve hem uluslararsı piyasalarda altının onsu tırmanır, hem de TL karşısında güçlenen dolar nedeniyle iç piyasalarda altının gramında yükseliş meydana gelir."

        Mert Kipelli altın yatırımcısına ise şu tavsiyelerde bulundu:

        - Altına yatırım için 90 TL'nin altı beklemeli

        - Altına yatırım için kesinlikle yarın açıklanacak ABD verileri beklenmeli, daha öncesinde harekete geçilmemeli

        - Doların 2.10 TL altına düşmesi zor o yüzden 85 TL seviyesi altın alımı için çok uygun

        Dolar tavsiyesi:

        ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin: Şu sıralar dolarda kalınmasını pek tavsiye etmiyorum

        DOLAR 1 LİRANIN ALTINA İNECEK Mİ?

        ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin ise doların kısa vadede 2 TL'nin altına inmeyeceğini, düşüş yaşaması halinde de en fazla 2.09 TL'ye kadar gerileyebileceğini belirtti. Metin "ABD'nin yarın açıklayacağı ekonomik veriler sonrası dolar 2.15 - 2.18 TL bandında hareket edebilir ya da bu seviyelerde sabit kalabilir. Yurtiçinde Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ABD'nin faiz arttırımına gidebileceği ihtimalleri doları yükseltebilir. Bu yüzden doların 2 TL altına inmesi oldukça zor gözüküyor."

        DOLARDA KALMALI MI?

        Metin, dolar yatırımcısına ise şu sıralarda taşıma maliyetinin fazla olması ve faiz koşullarının yüksek olması nedeniyle yatırımcıya dolarda kalmasını pek tavsiye etmediğini belirtti.

        1 Nisan'da uluslararası piyasada onsu 1.277 dolara kadar altınCuma günü açıklanacak ABD aylık tarım dışı istihdam verisi öncesinde yükselişe geçerek 1.290 dolar sınırına dayandı. Uzak doğu piyasalarında 1.292 doları gören altın onsu şu saatlerde 1.289 dolar serviyesinde. Uluslarası piyasalardaki yükselişe karşın doların TL karşısında değer kaybederek 2.13 TL seviyesine kadar düşmesi nedeniyle iç piayasada çeyrek altın dünden bu yana 1 lira değer kaybetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ