Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa Merkez Bankası, Nisan ayı toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 0.25'te bıraktı. - Para Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası (AMB), Euro Bölgesi'nde enflasyonun dört yıldan uzun bir sürenin en yavaş hızına gerilemesine rağmen, Nisan ayı toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek rekor düşük seviye yüzde 0.25'te bıraktı. Bloomberght haberine göre,24 üyesi bulunan Yönetim Konseyi, bugün Frankfurt'taki toplantılarında yüzde 0.25 oranındaki gösterge faizi değiştirmedi. Bloomberg anketine katılan 57 ekonomistin 54'ü,AMB'nin faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin etmişti. 3 ekonomist ise faizin daha da azaltılacağı yönünde tahminde bulunmuştu.

        Mevduat faizi sıfırda kalırken, marjinal borçlanma faizi de yüzde 0.75 düzeyinde korundu.Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının rekor yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmesi ve şirketlerin fiyatları artırmakta zorluklar yaşamasına rağmen, kademeli bir toparlanma sinyalleri görülmesi sebebiyle politika yapıcılar faizde değişikliğe gitmekten kaçındı.

        'DAHA FAZLA PARASAL GENİŞLEME OLABİLİR'

        Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın bugün düzenlediği toplantınınardından basın toplantısı düzenledi. Draghi toplantıda yaptığı açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin kendilerinin uzun vadeli projeksiyonları ile paralel olduğunu belirtti. ECB Başkanı Draghi, Euro Bölgesinde orta-uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin hedefin altında, ancak kendi beklentilerine paralelolduğunu ifade etti.

        Parasal toparlanmanın öncesi değerlendirmelerine paralelgittiğine işaret eden Draghi, "Son vergiler düşük enflasoynun uzunsüre devam edeceği beklentileri ile tutarlı. Uzun süreli düşükenflasyonu kademeli bir yukarı hareketin katip etmesini bekliyoruz."diye konuştu. Draghi, orta-uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin güçlü bir şekilde kontrol altında olmaya devam ettiğini kaydetti. Geleneksel olmayan enstrumanların kullanımına bağlılıkta birgörüş birliği olduğunu belirten Draghi, "Araştırma verileri devam eden ılımlı büyüme ile tutarlı. Devam eden toparlanma daha güçlüiç talep tarafından artan şekilde destekleniyor. İç talepde dahafazla iyileşme gerçekleşmeli. Euro Bölgesi ihracatçıları içintalepte kademeli güçlenme bekliyoruz. Büyüme görünümü için riskleraşağı yönlü olmaya devam ediyor." diye konuştu.

        ECB Başkanı Draghi, Nisan ayı enflasyonunda Paskalya'ya bağlıolarak bir toparlanma beklediklerinin altını çizdi. Draghi, "Yıllık AB uyumlu TÜFE'nin 2015'te kademeli olarak artmadan önce,önümüzdeki aylarda düşük kalmasını bekliyoruz. TÜFE'nin 2016 sonuna kadar yüzde 2'ye yaklaşacağını öngörüyoruz." diye konuştu. Enflasyonda düşüşün yüzde 70'inin düşük enflasyona bağlı olduğunu dile getirdi. Draghi, enflasyon görünümü için risklerin orta vadede dengeli, yukarı ve aşağı yönlü risklerin ise sınırlı olduğuna işaret etti.

        ECB Başkanı gösterge fazi oranını ve mevduat faizinin düşürülmesini tartıştığını dile getirdi. ECB Başkanı geçen ay bunu görüşülmediğini bu ay ele alındığını belirtti.Hizmet faiyatlarıdaki oynaklığın Paskalya analizlerini gölgediğini belirten Draghi, kredibilite kaybettiklerini düşünmediklerini kaydetti.

        Sözlü ileriye dönük yönlendirmenin oldukça başarılı olduğunu savunan Draghi, kredibiliteye destek olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ