Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Hükümet kurun hangi seviyeden olmasını istiyor, ihracatçı için kur hangi seviyede olmalı - Para Haberleri

        Eren SAKARYA / HABERTURK.COM - EKONOMİ SERVİSİ

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde katıldığı bir toplantıda Dolar/TL seviyesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

        Zeybekci, ihracatın desteklenmesi olarak bakıldığında, TL'nin bu seviyelerdeki değerinin uygun olduğuna inandıklarını ifade ederek, "TL'nin dolar karşısındaki değerinin 2.15-2.25 aralığında bir yerlerde olması, ihracatımızı teşvik edici, ithalatımızı da cazip olmaktan çıkaracak bir etkisinin olacağını, bu seviyelerde oturmasının iyi olacağını tahmin ediyoruz. Bunu da önümüzdeki dönemde gerek Merkez Bankası'nın gerekse ekonomi dinamiklerimizin, ekonomik realitemizin, seviyeyi burada tutturmakta zorlanmayacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

        İŞTE O SORULAR

        Peki Bakan Zeybekci ne demek istedi? Türkiye ekonomisinin hesapları 2.15-2.25 TL bandı arasına mı yapıldı? 2014 için ortalama kur hangi seviyede? 2.25 Türkiye için tolore edilebilir bir seviye mi?

        HABERTURK.COM olarak konuyu ekonomistlere sorduk... İşte tüm bu soruların cevapları.

        2.25 TOLORE EDİLEBİLİR Mİ?

        Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Baş Ekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu, Türkiye ekonomisinin 2014 hesaplarını Bakan Zeybekci'nin belirttiği 2.15 - 2.25 bandına göre yaptığını söyledi. Fındıkçı "2014 yılı için ortalama dolar kurunun 2.20 TL olduğu bir kur hesaplandı. Bu 2.20 TL seviyesi tartılı efektif reel kurda diğer ülkeler ile ticaret için aşırı değerli ya da değersiz olmayan, kısaca olması gereken bir kur. Aşırı yüksek kur ihracata zarar verdiği gibi aşırı düşük kurun ithalatı teşvik etmesi gibi bir zararı var. Bu hesaplama yapılırken 2.30 TL üzerinde koruma enstrümanları pek geçmedi. 2.20 TL tolore edilebilir bir seviye daha üstü bilançoları tahrip eder" dedi.

        MERKEZ NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

        Fındıkçı, Bakan Zeybekçi'nin dolar için 2.15 - 2.25 TL bant aralığını hedef göstermesine karşın Merkez Bankası'nın dolar kurunu düşürmeye çalışmasını da şu şekilde açıkladı. "Merkez Bankası aslında kuru düşürmeye çalışmıyor. Kuru sabitleyip dolar kurunun sürekli istikrarlı bir şekilde aynı noktada durması için uğraşıyor. Kurdan enflasyona bir geçiş mevcut. Kurda ekstra yaşanan hareketler enflasyon artışı olarak yansıyor. Yüzde 10'luk kur hareketi 1,5 puanlık enflasyon getiririr. Bu yüzden Merkez Bankası mevcudun korunmasını istiyor. İstikrarlı kur için doların 2 Tl seviyesine düşmesini istemiyor çünkü doları 2'lere doğru sıkıştırmak yerine 2.20'lerde tutmak daha akılcı."

        Fındıkçı sözlerini "ABD Merkez Bankası Parasal Sıkılaştırmayı bu sene sonlandıracak ve seneye faiz arttırımına gidecek. Merkez Bankası planladığı faiz indirimini yaparsa ABD'nin faiz arttırması nedeniyle tekrar faiz yükseltecek. Bu yüzden şimdi faiz indirip seneye tekrar faiz arttırmak akıl karı değil." şeklinde sürdürdü.

        'VERİLEN ARALIK YÜKSEK'

        Integral Menkul Yatırım Araştırma Uzmanı beste Naz Süllü ise Bakan Zeybekci'nin verdiği aralığı yüksek bulduğunu ancak beklenen global kur artışı nedeniyle açıklamalarda ihracatçıların yüksek kur için hazırlıklı olması gerektiği anlamı çıkarılabileceğini söyledi. Süllü "Ben Sayın Zeybekci'nin görüşlerine katılmıyorum. Bu yıl dolarda global bir artış bekleniyor. ABD Merkez Bankası FED'in parasal sıkılaştırmayı bu yıl bitirmeyi planlaması dolar kurunu küresel bazda yükseltecek. Fakat 2.15 - 2.25 TL bandı çok yüksek bir rakam ve ihracatçıya teşvik olabileceğini zannetmiyorum. Ben ihracatçının bu duruma hazırlıklı olması gerektiğini çıkarıyorum. Aksi taktirde yüksek kur, ihracatçının elastikliğini kısıtlayan bir faktördür" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ