Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Büyük şoka hazır olun! - Para Haberleri

        ABD’de açıklanan istihdam verilerinin beklenildiği kadar iyi gelmemesi ve şirket gelirlerine yönelik kâr tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi özellikle ABD piyasalarında geçen haftanın son gününde sert düşüşlere neden oldu. Ancak başta Societe Generale ve Saxo Bank olmak üzere piyasadan gelen yorumlara bakılırsa bu düşüşler çok daha büyük kayıpların yalnızca birer işaretçisi.

        Yapılan açıklamalara göre ABD’nin en büyük 500 şirketinin işlem gördüğü S&P 500 Endeksi büyük bir düzeltmenin eşiğinde. Saxo Bank’tan yapılan açıklamada halen 1865 puanda bulunan endeksin en çok 1900-1950 bandına kadar yükseleceği ancak hemen ardından yüzde 30’luk sert bir düşüş yaşayacağı ileri sürüldü.

        ‘YILIN TAMAMI ETKİLENİR’

        Gelen bilgilere göre söz konusu düşüşün başlamasından itibaren etkileri sadece 1-2 ay veya 1-2 çeyrek ile sınırlı kalmayacak, 2014’ün sonuna kadar etkisini hissettirecek. Banka yetkilileri endeksin halen 1865 puanda olduğuna da işaret ederek söz konusu düzeltmenin artık çok da uzakta olmadığı uyarısında bulundu. Societe Generale’in yorumlarına göre ise piyasalar 2008’den bu yana emtia ve sabit gelirler kanadında sert düzelmeler yaşarken benzer bir hareket henüz borsalarda yaşanmadı. Bankaya göre son yıllarda yaşanan küresel borsa hareketlerine bakıldığında hemen hemen her yıl yüzde 10’luk, her 5 yılda bir ise ortalama yüzde 25-30 arasında değişen kayıplar yaşanıyor.

        Bu düzeltme döngüsünde S&P 500’ün küçük düşüşlerle bugüne kadar geldiğine işaret edilerek bir sonraki düzeltmenin istatistiklere göre değerlendirildiğinde oldukça büyük olmasının beklenebileceği bildirildi. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, toparlanmaya rağmen ABD’de pek çok insanın halen resesyonun etkilerini yaşadığını söyledi.

        S&P 500 EN ÇOK % 5 DAHA YÜKSELİR

        Geçen seneyi yüzde 29.6’lık yükselişle kapayan S&P 500 Endeksi’nin yukarı yönlü olarak en çok yüzde 5’lik hareket payının kaldığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ