Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık bankacılık sektörü kârında gerileme sürüyor. Şubat kârı 3.18 milyar lira oldu. - Para Haberleri

        Başta kredilerde olmak üzere alınan önlemler sonrası bankacılık sektörü kârında gerileme sürüyor. Şubat kârı 3.18 milyar lira oldu.

        Bankacılık sektöründe ekonomi yönetiminin kredilerdeki hızlı büyümeyi azaltmak ve cari açığı kontrol etmek için aldığı önlemlerin olumsuz etkisi sürerken, sektörün şubat dönemi net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 26.3 düşüşle 3.18 milyar lira oldu. Sektörün net kârı ocak ayında da yıllık bazda yüzde 43.9 azalarak 1.42 milyar lira olarak açıklanmıştı.

        Ekonomi yönetimi tüketici kredilerindeki hızlı büyümeyi azaltmak ve cari açık üzerinde olumsuz etki eden tüketim harcamalarının kısılmasını sağlamak amacıyla tedbirler almıştı. BDDK, geçen sene konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalarda düzenleme yapmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kesinleşmemiş geçici verilere göre, sektörün aktif büyüklüğü de Şubat itibarıyla yüzde 28.1 artışla 1.79 trilyon lira oldu.

        Sektörün Şubat sonunda kredileri yüzde 32.2 artışla 1.08 trilyon liraya ulaşırken, brüt takipteki alacakları da yüzde 24.3 artışla 30.87 milyar lira oldu. Şubat sonunda özkaynak kârlılığı yüzde 10.2 olan bankacılık sektörünün aynı dönem için sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 15.5 olarak gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde sektörün özkaynak kârlılığı yüzde 15.1, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 17.6 olarak gerçekleşmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ