Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık 15 bankadan 6'sı, personele 535 milyon lira prim dağıtacak - Para Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        Son yıllarda bankalar, mali yapılarını güçlendirmek için kârdan yöneticiler ve banka personeline pay vermeme politikasını terk ediyor. 2013’ü kârlı geçiren bankalardan 6’sı, toplam 88 bin yönetici ve diğer personeline bu yıl 535 milyon TL prim-ikramiye dağıtacak. Dağıtılacak payda 175 milyon lirayla Ziraat Bankası ilk sırada yer aldı.

        Bankacılık sektörü geçen yıl kârlarını yüzde 5.1 artırarak 24.7milyar liraya yükseltirken, Kamu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamalara göre 2013’ü kârlı geçiren bankalardan 6’sı personeline bu yıl ödül verecek. 6 bankanın toplam88 bin personelini ilgilendiren primve ikramiye için elde ettiği kârdan bu yıl 535milyon lira ayrıldı. Ayrılan payda ilk sırayı 175milyon lirayla Ziraat Bankası aldı. Onu 100 milyon lirayla Halk Bankası izledi.

        9’U DAĞITMAYACAK

        Bankalar son yıllardamali bünyelerini güçlendirmek için elde ettikleri kârı büyük ölçüde bünyelerinde tutup dağıtmıyor. Hissedarlara kârın en az yüzde 5’i oranında temettü dağıtmayan bankalar, yönetimkurulu üyeleri ve banka personeline de kârdan pay veremiyor. Bazı bankalar da hissedarlarına kâr payı dağıtsa bile yönetici ve personele bazı yıllar kârdan pay vermeyebiliyor. Bu nedenle 15 bankadan 9’u, bu sene kârdan pay vermeyeceğini duyurdu.

        KAMU BANKALARINDA ÜCRETİN KATI

        Kamu bankalarında yönetici ve personele kârdan en fazla brüt ücretlerinin 3 katına kadar prim ödeniyor. Bankalar ayırdıkları bu paradan prim dağıttıktan sonra artanı bilançoya aktarıyorlar.

        GEÇEN YILIN YÜZDE 27 ÜZERİNDE

        Bankacılık sektörünün toplam net kârının 23.6 milyar lira olduğugeçen yıl 6 banka tarafından 2012 yılı kârından yönetici ve personeleprim olarak ödenmek üzere toplam 420 milyon 225 bin lira temettüayrıldı. Yani Vakıfbank 105.3 milyon, İş Bankası 131.4 milyon,Finansbank 92.2 milyon, Halkbank 90 milyon, Türkiye KalkınmaBankası 750 bin, Akbank da 670 bin lira ayırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ