Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kanal İstanbul projesi bitiyor, filyos limanı ihale edilecek, türkiye'ye 94 milyar dolarlık yatırım girişi sağlanacak - Para Haberleri

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kanal İstanbul projesinin altyapısını oluşturduklarını, yakında somut adımları atacaklarını söyledi. Yılmaz, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda kat ettiği gelişmeleri anlattı.

        YENİ BİR PLAN VAR

        Son dönemde yeni bir plan hazırladıklarını belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "10. 5 yıllık plan 2014-2018 dönemini kapsıyor bu plan. Bu planımız Meclisimizden de geçerek kabul edildi. Bu planda da üzerinde en fazla durduğumuz şey yatırım ortamının iyileştirilmesi. Türkiye'nin bütün dünyadan gelecek yatırımcılar için, ama özellikle de kendi doğal coğrafyasından kültürel coğrafyasından gelecek yatırımcılar için çok daha avantajlı hale getirilmesi. Bürokrasiyi sürekli bir şekilde azaltmaya devam edeceğiz. Özellikle yatırımcılar için yatırım yeri tahsisi konusunda sistematik bir takım altyapılar, bilgi altyapıları kurmaya dönük çalışmalarımızı önceliklendiriyoruz."

        'SIÇRAMA YAPMAK İSTİYORUZ'

        Yılmaz, 2014-2018 dönemi sonunda hedeflerinin Türkiye'ye 94 milyar dolarlık uluslararası yeni bir yatırım girişi sağlamak olduğunu söyledi. Diğer bir hedeflerinin ise Dünya Bankası'nın iş yapma kolaylığı sınıflandırmasında da Türkiye'nin ilk 50 ülke arasına girmesini istediklerini aktaran Yılmaz, çalışmalarının da bu yönde olduğunu kaydetti.

        FİLYOS LİMANI İHALE EDİLECEK

        Türkiye'de yatırım yapan şirketleri kendi şirketleriymiş gibi gördüklerini anlatan Yılmaz, son teşvik sistemi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türkiye olarak ikinci bir sıçrama yapmak istediklerinin altını çizen Yılmaz, Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahsetti.

        Türkiye'nin 2023 yılına giderken çok daha büyük kapasiteli limanlara ihtiyaç duyacağını kaydeden Yılmaz, bu çerçevede Karadeniz'deki Filyos Limanı'nı yakında ihale edeceklerini, altyapısını kamu olarak yapacaklarını, ardından yap-işlet-devret yöntemi ile de özel sektörü oraya davet edeceklerini söyledi.

        ÇANDARLI'DA DA ÇALIŞMALAR VAR

        Ege Bölgesi'ndeki Çandarlı Limanı'nda da ciddi çalışmalar yürüttüklerini bilgisini veren Yılmaz, Mersin Limanı ile ilgili çok önemli projelerinin söz konusu olduğunun altını çizdi.

        NE KADAR YATIRIM ÖNGÖRÜLÜYOR?

        Yılmaz, 2014-2018 yılları arasında kamu olarak 250 milyar dolarlık bir yatırım hacmi öngördüklerini söyledi. Bu dönem, 2023 yılına kadar uzatıldığında ise yaklaşık 700 milyar dolarlık bir yatırım hacmi öngördüklerini vurgulayan Yılmaz, aynı dönemde bu tutarlara ilave olarak 200 milyar dolarlık kamu-özel sektör işbirliği modeli ile projelerin gerçekleştirileceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

        3. HAVALİMANI KİRA BEDELİ NE KADAR?

        3. havalimanının katma değer vergisi hariç kira bedelinin 30,2 milyar dolar olduğunu belirten Yılmaz, projenin yatırım tutarının ise 10,2 milyar dolar olduğunu, çalışmaların yakında başlayacağını, tamamlandığında 100 milyonun üzerinde bir yolcu kapasitesi olacağını dile getirdi.

        ŞEHİR HASTANELERİ KONUSU

        Şehir hastaneleri kapsamında şimdiye kadar 11 projenin sözleşmesinin imzalandığını anlatan Yılmaz, bu projeler ile yatak sayısını 18 bin artırmayı hedeflediklerini, bunların yatırım tutarının 12,6 milyar lirayı aştığını ifade etti.

        TÜRKİYE'NİN KONT İHTİYACI NE KADAR?

        Yılmaz, sukukun altyapı yatırımlarının finansmanında kullanılması yönündeki çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi. Yılmaz, Türkiye'nin 4,1 milyon konut ihtiyacı olduğunu, bu bağlamda çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. Kentsel dönüşümler açısından bakıldığında Türkiye'de 400-500 milyar dolarlık bir pazar olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin inşaat sektörünün 2002-2012 yılları arasında yıllık ortalama 5,6 büyüdüğünü, sektörün her yıl 35 milyar dolar civarında katma değer ürettiğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ