Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Bankalarda Fatca alarmı! - Para Haberleri

        Rahim AK / HT EKONOMİ

        Amerika'nın diğer ülkelerde bulunan Amerikan vatandaşlarının vergiye tabi hesaplarını izlemek için çıkardığı yasa bankaları alarma geçirdi. Çünkü Amerika'da 18 Mart 2010 tarihinde yaşalaşan Foreign Account Tax Compliance Act yani FATCA (Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası) düzenlemesine Türkiye'nin de 1 Temmuz'a kadar uyum sağlaması gerekiyor. Uyumu ise Maliye Bakanlığı'nın hem yasal hem de teknik altyapı oluşturarak sağlayacak. Konuyla ilgili ABD Gelir İdaresi (IRS) ile çalışan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri "Uyum çalışmaları temmuz ayına kadar bitirilecek" dese de tarih yaklaşınca bankaları 'ya yetişmezse' endişesi sardı. Bankaların endişelenmesi ise gayet haklı. Çünkü eğer bu uyum çalışması bitirilemezse Türk bankaları yurtdışında sendikasyon, seküritizasyon kredileri dahil bir çok işlemi yapamayacak. Bir nevi kara listeye alınmış olacak.

        BANKALAR BİRLİĞİ İLE TOPLANDILAR

        Bankalarla işlemlerin durması ise Türkiye'nin dış ticaretinin de büyük yara alması anlamına geliyor. İşte bu yüzden bankaların kendilerinin uyum çalışmasına başladığı hatta iki bankanın uyum çalışması başlatmak için IRS'e başvurduğu öğrenildi. Böylece Türkiye Maliye Bakanlığı çalışmayı yetiştiremese bile uyum sağlayan bankalar kara listeye alınmayacak. Ancak uzmanlar bankaların tek tek bu çalışmayı yürütüp tamamlamasının çok zor olduğunu dile getiriyor. Diğer yandan Maliye Bakanlığı'nın endişeleri gidermek için geçen hafta Bankalar Birliği ile bir toplantı yaptığı ve "Bizi bekleyin yetiştiremezsek haber veririz. O zaman siz ayrı ayrı çalışma yürütürsünüz" dediği kaydedildi.

        'HIZLA ARTIK DÜĞMEYE BASMALIYIZ'

        Picawaterhouse Coopers ortağı Umurcan Gago, "Gelir İdaresi Başkanlığı'nın son dönemde bu konuda oldukça yoğun bir çaba harcadığını memnuniyetle görüyoruz. Öyle umut ederiz ki çok kısa sürede, eğer bir IGA imzalanacaksa imzalanır. Zira FATCA'ya uyum için finansal kurumlarımızın kat etmesi gereken çok yol var ve zaman hızla daralıyor. Biz FATCA'ya uyum konusunda altyapı çalışmalarına hala başlamamış olan finansal kurumlarımız varsa, panik yaşamadan, ama biraz daha hızlı bir şekilde düğmeye basmalarını öneriyoruz" dedi.

        TÜRKİYE'DEN NE İSTİYOR?

        FATCA kanunlarına göre, yabancı finansal kuruluşların Amerikan kişileri veya bu kişilerin belirli bir oranda sahip oldukları yabancı şirketlere ait finansal hesaplara ilişkin bilgilerin doğrudan IRS'e bildirimi yükümlülüğü getiriliyor. Düzenleme Amerikan vatandaşı olmayanlara yapılan ödemelerin dahi ABD'ye raporlanmasını gerektiriyor. FATCA raporlamalarında sadece isim, adres, ABD vergi kimlik numarası, hesap numarası ve hesap cetveli (ABD banka hesaplarına göre), ve 2015 yılına ilişkin 2016 yılındaki raporda yukarıda bahse konu edilen bilgilere ek olarak ABD hesabı ile ilişkilendirilen tüm gelirler de rapor edilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ