Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Merkez Bankası'nın piyasaya ihtiyacı üzerinde likidite sağlaması ardından kur yükseldi - Para Haberleri

        TCMB'nin bugün repo ihalesi yoluyla piyasaya ihtiyacının üzerinde likidite sağlaması ardından düşük hacimli piyasada dolar/TL yükselirken, gösterge faiz geriledi. Bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 5 milyar TL tutarında repo dönüşü bulunan TCMB, 7 milyar TL'lik ihale açtı. Bankacılar, Cuma ve Pazartesi günü yurtdışında birçok piyasanın Paskalya nedeniyle tatil olacağına ve bu tatiller öncesinde hacimlerin oldukça düşük kaldığına da dikkat çekiyor. Bu sabah saat 0850'de 2.1220/2.1228 seviyesinde olan dolar/TL, saat 1702'de 2.1360/2.1368 seviyesinde. Bu sabah 2.5266 seviyesinde olan sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5419 seviyesinden işlem görüyor. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB bugün piyasaya fazla likidite verdi. Tahvil-bono faizlerinin de aşağı gelmesi kura olumsuz yansıdı. Bu durum Paskalya öncesi hacimsiz piyasada TL'yi negatif etkiledi. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha kötü performans gösterdik" dedi. TCMB son dönemde bazı günlerde piyasada daha fazla likidite bırakarak yüzde 10.30 seviyelerinde olan ortalama fonlama maliyetini yüzde 10'a kadar düşürdü. Öte yandan Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik de gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

        FAİZ YÜZDE 10'UN ALTINDA

        Tahvil/bono piyasasında ise dün spot kapanışta son işlemde yüzde 10.04, valörde yüzde 10.06 seviyesinde olan 24 Şubat 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot piyasada son işlemde yüzde 9.77, valörde yüzde 9.78 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta son işlemde yüzde 10.22, valörde yüzde 10.21 seviyesinde olan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise bugün spot kapanışta son işlemde yüzde 10.15, valörde yüzde 10.22 seviyesindeydi. Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "TCMB'nin fazla likidite sağlaması gevşek para politikası uygulamasını doğruluyor. Piyasada kısa tahvillerde alım, uzun kağıtlarda ise ya satış ya da bekleme eğilimi var. Dolayısıyla kısa vadeli faizlerdeki gevşemede yeni bir girişten ziyade bu hareketi gördük" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ