Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Para Politikası Kurulu, 24 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek, piyasanin faiz beklentisi, ppk beklentisi ne - Para Haberleri

        Betül CANTÜRK / HABERTURK.COM

        Haftanın en önemli gündem maddesi olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına sayılı günler kaldı. PPK, 24 Nisan Perşembe günü mart ayı toplantısını gerçekleştirecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerde indirim beklediğini açıklaması sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrilmiş durumda.

        Piyasadaki genel görüş Merkez'in mart ayı PPK toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde.

        HABERTURK.COM olarak piyasa uzmanlarına perşembe günü Merkez'in PPK toplantısından çıkması muhtemel kararı sorduk.

        İşte 10 piyasa uzmanının PPK beklentisi ve olası senaryoları...

        Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay

        Merkez Bankası'nın faiz değişikliği yapmayacağına dair bir piyasa beklentisi olduğunu belirten Uskuay, "Söylemde enflasyonist, uygulamada ise büyüme yönünde hareket eden bir Merkez Bankası görüyoruz. Şu anda belirsiz bir ortam var. Merkez Bankası daha önce de sürpriz yapmıştı, zaten halihazırda piyasada 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirdi. Beklentim, Merkez'in faizi değiştirmeyeceği yönünde. Bu ortamda da faizi ve munzam karşılıklarını indirmemesi gerekiyor. Faizi indirirse bu ters tepebilir. Fakat yaparsa da sürpriz olmaz. Perşembe, piyasadaki faiz indirim baskısı sonuç bulacak mı bulmayacak mı onu göreceğiz" diye konuştu.

        Ekspres Yatırım Ekonomisti Özlem Derici

        Faizde de munzamda da bir değişiklik beklemediklerini belirten Derici, "Munzama faiz uygulaması getirilebilir. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmaları öncesi munzamda bir değişim yaşanabileceği düşüncesi vardı fakat Başçı'nın konuşmaları sonrası munzamlarda değişime gidilmesi beklenmiyor" dedi.

        İNG Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin

        Merkez Bankası'nın faizlerde herhangi bir değişikliğe gideceğini düşünmüyorum. Kurdaki pozitif havanın devam etmesini isteyecektir. Eğer bir değişiklik olacaksa bunun munzamlarda veya zorunlu karşılıklarda olabileceğini düşünüyorum.

        İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü

        Piyasanın beklentileri doğrultusunda bir değişiklik beklemediklerini söyleyen Candır, "Başçı son konuşmasında bir sinyal verdi. Sinyalin nedeni kredi durumuyla ilgili. BDDK'nın yaptığı taksit sınırlandırması tüketicilerin harcamalarında kesinti yapmalarına neden oldu. Bu da tüketici kredilerini daralttı. Bir yandan da hisse piyasasında seçim öncesi ve sonrası olmak üzere yaklaşık 1.5 milyarlık bir girişin olduğunu görüyoruz. Faizde 50-75 puanlık küçük adımlar halinde önümüzdeki toplantılarda faiz indirimi gelebilir. Bu toplantı da ise sinyaller verilebilir. Munzam karşılıklarda da bir değişiklik beklemiyorum. Toplantıda cari açıkta ve enflasyonda daralma olacağına değinileceğini, büyüme beklentilerinin devam edeceğini düşünüyorum. Genel olarak olumlu bir söylemsel yönlendirme bekliyorum" diye konuştu.

        Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi

        Faizde bir değişiklik beklemediğini belirten Bürümcekçi, "Zorunlu karşılıklarla ilgili ise sinyaller geldi. Toplantıda genel olarak bir değişiklik yapılmaması daha doğru olur. Fakat önümüzdeki dönem için önemli sinyaller gelebilir. 30 Nisan'da yapılacak toplantı sonrası açıklanacak enflasyon raporunda daha net bilgiler elde edebiliriz" dedi.

        Erste Securities İstanbul Başekonomisti Nilüfer Sezgin

        Faizde herhangi bir değişiklik beklemediğini ifade eden Sezgin, "Merkez faizde indirime gitmek için enflasyondaki düşüşü bekleyecektir. Erdem Başçı, faizle ilgili sinyaller verdi fakat bu değişikliğin bu toplantıda olacağını düşünmüyoruz. Munzam karşılıklarda ise karışık sinyaller geldi. Başçı son konuşmasında kredi yavaşlamasından memnun olduklarını söyledi bu da şu aşamada munzam indirimi gibi makro ihitiyatı gevşeme yönündeki düzenlemelerin devreye sokulmayacağını gösterdi. Eğer Merkez herhangi bir indirim yapmaya karar verirse bunun kısıtlı olacağını düşünüyoruz. Toplantının piyasada etki yaratacak güçte olmayacağını, toplantıdan çıkacak metnin güvercin bir metin olacağının düşünüyoruz" dedi.

        Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan

        Faizlerde herhangi bir değişiklik beklemeyen Doğan, "Fakat geç likidite penceresinde sınırlı br indirime gidilebilir, piyasaya mesaj verme amaçlı olarak. Zorunlu karşılıklarla ilgili olarak ise bir açıklama bekliyorum" dedi. Doğan, kaldıraca dayalı zorunlu karşılıklarla ilgili olarak ne adım atılacağına ilişkin ise bir sinyal beklediğini kaydetti.

        Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü Belgin Maviş

        PPK'da faizlerle ilgili herhangi bir adım atılacağını düşünmediğini kaydeden Maviş, "Zorunlu karşılık oranlarında ince bir rütuş yapılabilir. Piyasanın aksine marjinal faiz oranında 50 baz puanlık bir indirime gidilebileceğini düşünüyorum. Fakat bu yüzde 40 oranında bir olasılık" diye konuştu. Maviş, zorunlu karşılıklarda ise kademeli olarak indirime gidilebileceğine dikkat çekti.

        Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç

        Kurum olarak yüzde 12 olan koridorda 25 baz puanlık bir indirim beklediklerini söyleyen Altınsaç, "Munzam karşılıklarında ise yüzde 4'lük faiz ödenmesini bekliyoruz" dedi.

        TEB ekonomisti Emre Tekmen

        Tekmen, "Faiz oranlarında ve munzam karşılıklarda herhangi bir değişiklik beklemiyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ