Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk Lirası'na yatırım öneren uzman sayısı artıyor - Para Haberleri

        HT EKONOMİ

        Son 3 ayda birimleri en cazip kurlar haline gelen Kırılgan Beşli’nin adı Muhteşem Beşli’ye dönüyor. Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika’dan oluşan grubun para birimlerine yatırım öneren uzman sayısı giderek artıyor. Özellikle faiz artışının kurları daha cazip hale getirdiğini belirten uzmanlar, ocak ayı sonundan bu yana yatırımcılara carry-trade tavsiye ediyor. Faizi düşük para birimi cinsinden borçlanıp getirisi yüksek para birimine yatırım yapmaya carry-trade deniyor.

        ‘ARTIK KIRILGAN DEĞİLLER’

        CNBC’nin yayınına katılan, aralarında HSBC küresel döviz bölümü başkanı David Bloom’un da bulunduğu uzmanlar da yüksek kazanç için Brezilya Real’i, Hindistan Rupi’si, Türk Lirası, Endonezya Rupiah’ı ve Güney Afrika Rand’ını önerdi. Bloom “Müthiş Beşli’yi ya da Yükselen Beşli’yi alın, onlar artık Kırılgan Beşli değil” dedi. Societe Generale Gelişmekte Olan Ülkeler Piyasa Stratejileri Bölümü Başkanı Benoit Anne de grubu Sağlam Beşli olarak adlandırdı.

        ÜÇTE BİRİNİ GERİ ALDILAR

        ABD Merkez Bankası’nın (FED) 22 Mayıs 2013’te tahvil programında azaltım sinyali vermesinin ardından Brezilya Real’i, Hindistan Rupi’si, Türk Lirası, Endonezya Rupiah’ı ve Güney Afrika Rand’ı ağır yara almıştı. Morgan Stanley ağustos ayında yayınladığı raporunda bu ülkeleri Kırılgan Beşli olarak nitelemişti. Bu ülkelerin kurları son 3 ayda 22 Mayıs’tan bu yana yaşadıkları kayıpların yaklaşık üçte birini geri aldı. 22 Mayıs’tan ocak ayı sonuna kadar yüzde 26 değer yitiren Türk Lirası, 24 Ocak’tan bu yana yüzde 7.7 değer kazandı.

        TAKSİTLİ ÖDEMELERİN PAYI 10 PUAN DÜŞTÜ

        1 Şubat’tan itibaren kredi kartıyla taksitli işlemlere sınırlama getirilmesinin ardından taksitli harcamalar, 2014 mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 geriledi. Bankalararası Kart Merkezi Mart 2014 verilerine göre, taksitli ödemeler azalırken, taksitsiz ödemeler büyümeye devam etti. Kredi kartı ile taksitli ödemeler mart ayında 8.2 milyar liradan 6.8 milyar liraya geriledi. Taksitsiz ödemeler ise yüzde 14 artışla 23.1 milyar liradan 26.3 milyar liraya çıktı. Taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemelerindeki payı bu yılın mart ayında, ocak ayına göre yüzde 31’den yüzde 21’e düştü. Taksitli satışlar şubat ayında da yüzde 18 azalmıştı.

        DAVID BLOOM

        HSBC Küresel Döviz Bölümü Başkanı

        Kurdaki dalgalanma carry-trade’i riskli hale getirdi ancak şu an piyasalardaki düşük dalgalanma gelişen piyasalardaki carry-trade’i destekliyor. Piyasalar carry-trade’i destekliyor.

        BENOIT ANNE

        Societe Generale Gelişen Piyasa Stratejileri Başkanı

        Yanlış yönlendirmeden kaynaklananan cari açık endişeleri eridi, gitti. 2013’te spekülatif saldırılara uğrayan bu para birimlerinin şimdi satın alma fırsatı sağladığını görebiliriz. Cari açık endişeleri eridi, gitti.

        OLIVER HARVEY

        Deutsche Bank AG Stratejisti

        Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının faiz artırımları bu ülkelerin kurlarını cazip hale getirdi. Carrytrade’cilerin seçici davranması gerek. Faiz artırımı kurları cazip hale getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ