Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Altın Irak'ta yaşanan olaylarla üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı, altın haziran ayının zirvesini görerek 1282 dolara kadar çıktı, 16 haziran 2014 çeyrek altın fiyatları kaç lira, 1 dolar kaç lira, dolar, döviz kurları, dolar yükseliyor, piyasalarda - Para Haberleri

        Piyasalar haftaya yine Musul gerginliği ile başladı. Altın yükselişini sürdürürken, Borsa İstanbul (BIST) gün boyunca devam eden sert satışlar gözlendi. En önemli hareketlerden biri de dolarda yaşandı. Dolar sabah saatlerinde 2.14'ün üzerine çıktı.

        ALTIN PİYASASINDA NELER OLUYOR?

        Altın Irak'ta yaşanan şiddetin güvenli liman olma özelliğini güçlendirmesiyle bugün yaklaşık

        üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. IŞİD'in Musul'dan sonra Tikrite de girmesi ve ABD'nin konsolosluğu kapattığı haberi ile aldın, haftanın ilk işlem gününde yüzde 0.5’lik yükseliş ile 1.282 dolara geldi. Bu gelişmeler üzerine altın fiyatları, 27 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Sarı metal geçtiğimi haftayı yüzde 1.9’luk yükseliş ile tamamlamış, nisan'dan bu yana yatırımcısına üst üste 2 hafta kazandırmıştı. Kapalıçarşı altın piyasasında ise bu gelişmeler üzerine çeyrek altın fiyatlarında haftanın ilk işlem gününde artış yaşandı.

        DOLAR 1.5 AYIN ZİRVESİNDE

        Dolar, Irak kaynaklı artan jeopolitik risklerin etkisiyle bu sabah 1.5 ayın yeni en yükseği olan 2.14'ü gördü. Dolar bu sabaha 2.1353/2.1365 seviyesinde, sepet bazında TL ise 2.5145/2.5154'den başladı. Ardından dolar saat 10:26 itibariyle 2,1455'i gördü.

        ERDEM BAŞÇI'NIN KONUŞMASI İLE 2.14'ÜN ALTINA İNDİ

        Dolar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları sonrası 2,14'ün altına geldi. Hükümet kanadından özellikle Başbakan Erdoğan'ın Merkez'in daha yüksek faiz indirimi yapması gerektiği yönündeki açıklamaları ve eleştirileri Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve faiz kararlarına yansıma konusunda piyasada tedirginlik yaratıyordu. Bir bankanın döviz masası müdürü, "Başçı'nın açıklamaları TL'yi destekledi. 'İndirim olur ise ölçülü olur' açıklaması önemli. Enflasyona odaklanacağına dair açıklamalar önemli. Bağımsızlığa yapılan vurgu ve hükümete yönelik açıklamaları çok net. Tüm bunlar TL için olumlu ve piyasada etkisi hissedildi" dedi.

        Dolar/TL, Irak kaynaklı artan jeopolitik risklerin etkisiyle bu sabah 1.5 ayın yeni en yükseği olan 2.1375'i test etti. Dolar/TL bu sabah TSİ 09.03'te 2.1353/2.1365 seviyesinde, sepet bazında TL ise 2.5145/2.5154 seviyesine çıktı. Saat 10'dan sonra ise 2.1409 lirayı gördü. Dolar öğlen saatlerine doğru 2.14 liranın altında dengelendi.

        1 DOLAR ŞU ANDA KAÇ LİRA?

        BORSA KAYIPLA KAPANDI

        Borsa İstanbul'da Irak'ta yaşanan sıcak gelişmeler ve kaçırılan rehinelerin henüz serbest bırakılmamış olmasının yarattığı tedirginlik borsada da hissedildi. Yüzde 1 düşüşle açılan Borsa İstanbul günü yüzde 1.7 kayıpla tamamladı.

        Bono piyasasında ise gösterge faiz günü yüzde 8,47'den tamamladı.

        BORSANIN KAPANIŞINI DETAYLI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ