Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık ABank'a sendikasyon kredisi, ABank 345 milyon dolarlık sendikasyon kredisi aldı - Para Haberleri

        ABank, bir yıl vadeli, 114 milyon euro ve 189.5 milyon ABD Doları olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan ve toplamda 345 milyon ABD Doları’na karşılık gelen sendikasyon kredisi aldı.

        11 ülkeden 21 bankanın katılımıyla sağlanan ve ihracatın finansmanında kullanılacak kredinin anlaşması, 11 Haziran 2014 tarihinde ABank ile katılımcı bankaların yetkilileri arasında imzalandı. ABank, bu kredi ile geçtiğimiz yılın aynı döneminde aldığı sendikasyon kredisini yüzde 100 oranında yeniledi.

        Geçen yılın Temmuz ayında, Katar'ın en büyük özel bankası Commercial Bank of Qatar'ın iştiraki haline gelen ABank, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yer alan 21 bankanın katılımıyla 345 milyon ABD doları sendikasyon kredisi sağladı. 114 milyon Avro ve 189.5 milyon ABD Doları tutarında, 2 dilimli ve 1 yıl vadeli olarak yapılandırılan kredinin maliyeti, EURIBOR + yüzde 1.35 ve LIBOR + yüzde 1.35 olarak gerçekleşti. Böylece ABank geçtiğimiz yıl aynı dönemde aldığı sendikasyon kredisini aynı tutarla yenilemiş oldu. Kredi hem tutar hem de fiyat açısından Türk bankacılık sektörü için oldukça başarılı bir borçlanma olarak nitelendirildi.

        Sendikasyon kredisi ile ilgili ABank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, "Ana hissedarımız CBQ'nun desteğiyle bir yandan özellikle Körfez bölgesindeki yatırım ve dış ticaret işlemleri konusunda müşterilerimize destek sağlarken, diğer yandan bu sendikasyon kredimizin de işaretlerini verdiği üzere bankamızın bu bölge piyasalarından ilave fon sağlama imkanlarına kavuşuyor olması dikkate değer bir konudur" dedi. ABank'ın Körfez bölgesi kaynaklı fonlara erişimine ek olarak, dünyanın farklı bölgelerinden de kaynak sağlayabildiğine dikkati çeken Uluşahin, "Ana hissedarımızın muteber ticari kimliği ve parlak finansal yapısı bize sadece Körfez Bölgesi fon piyasalarında değil, Avrupa ve Kuzey Amerika piyasalarında da avantaj sağlıyor; CBQ ve ABank isimlerine duyulan güven sayesinde artık çok daha fazla miktarlarda kaynağı daha rekabetçi seviyelerden müşterilerimizin kullanımına sunabiliyoruz" dedi.

        ABank Uluslararası Finansal Kurumlar Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Şakir Sömek ise yüzde 100 oranında yenilenen kredinin fiyatlamasında geçen yıla nazaran %10'luk bir iyileşme kaydedildiğini belirterek "Temin edilen sendikasyon kredisi, müşterilerimizin özellikle ihracat faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak" dedi. ABank'ın uluslararası sendikasyon piyasasındaki itibarlı geçmişinde yeni ve başarılı bir sayfa açabilmiş olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Sömek "Emsal grup Türk bankaları arasında bu piyasadan borçlanabilen birkaç bankadan biriyiz. Küresel krizin hüküm sürdürdüğü 2008 ve 2009 yıllarında dahi bu piyasadan borçlanabilmeyi başaran ABank, aradan geçen yıllarda bu piyasadaki varlığını pekiştirdi ve zaman içinde gerek katılımcı muhabir ağı bakımından gerekse de kredi tutarlarında ciddi gelişmeler kaydetti" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ