Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 1 temmuz, 1 temmuz'da yürürlüğe girecek yeni düzenleme, portföy yönetmi sektörü, sermaye piyasası kurulu, düzenleme - Para Haberleri

        Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de 1 Temmuz tarihinden itibaren portföy yönetimi sektöründe geçerli olacak yeni düzenlemelerin, sektöre sermaye girişini artırarak yönetilen aktifleri büyüteceğini ve rekabeti canlandıracağını açıkladı.

        Sermaye Piyasası Kurulu'nun hazırladığı ve portföy yönetim sektöründe 1 Temmuz tarihinden itibaren hayata geçecek yenilikler arasında, fonların kurucu statüsünün portföy yönetim şirketlerine geçmesi, yeni ürünlerin kurulması ve saklama hizmetlerine ilişkin düzenlemeler bulunuyor. Öte yandan, portföy yönetim şirketlerinin 30 Haziran'a kadar Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'na üye olma zorunluluğu bulunuyor.

        NELERE DİKKAT ÇEKİLDİ?

        TEFAS olarak adlandırılan ve üçüncü çeyrekte hayata geçmesi beklenen platform, yatırımcılara tek sistem üzerinden fon alım-satım imkanı sunacak. Portföy yönetimi sektöründeki yeni düzenlemelere ilişkin değerlendirmede bulunan Fitch, SPK'nın uzun vadeli girişiminin parçası olan yeni düzenlemelerin Türkiye portföy yönetimi sektörünü Avrupa'daki kurumsal standartlarla yakınlaştıracağını belirtti. Fitch'in değerlendirmesinde, "Bu düzenlemelerin sektörde yatırımcı güvenini güçlendirmesi ve fonlara erişimi kolaylaştırarak sermaye girişlerini desteklemesi bekleniyor. Türkiye'de tasarruf oranları uluslararası standartlara kıyasla düşük kalırken, bireysel yatırımcıların yönetilen fonlar ve bireysel emeklilik fonları gibi daha gelişmiş ürünlere iştahının halen ılımlı seviyede olduğu görüşündeyiz" denildi. Portföy yönetim şirketlerinin yeni düzenlemelere uyum için bir yılı bulunduğunu belirten Fitch, bu sürenin faaliyet modellerini gözden geçirmek, yeni iş ilişkileri kurmak ve pazarlama stratejileri geliştirmeye olanak tanıyacağını kaydetti.

        Fitch, kanunun yatırım fonları için yeni bir çatı oluşturacağını ve fon yönetim şirketlerinin yeni fonlar ihraç etmesini kolaylaştıracağını kaydetti. Düzenlemelerin, bugüne kadar yapısal olarak tekel olan sektördeki rekabeti de halihazırda canlandırmaya başladığını belirten Fitch, beş büyük fon yönetim şirketinin piyasanın yüzde 70'inden fazlasını temsil ettiğine dikkat çekti. Sektörde fon büyüklüğü açısından ilk dört sırayı ana ortakları bankalar olan İş Portföy, Ak Portföy, Yapı Kredi Portföy ve Garanti Portföy oluşturuyor. Fitch'in değerlendirmesinde, "Sektörün uluslararası standartlara doğru dönüşüm sağlamasına karşın, daha çeşitlendirilmiş ve farklılandırılmış ürün geliştirme konusunda halen uzun bir yolu bulunuyor. Örneğin sabit getirili fonlar, yönetilen toplam fonların yüzde 80'ini oluşturuyor, Avrupa'da ise bu oran yüzde 42. Türkiye piyasası ayrıca, yerel oyuncuların hakim olduğu yerel bir piyasa konumunda" denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ