Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Fitch petroldeki fiyat artışının enflasyonu ve cari açığı olumsuz etkileyeceğini belirtti, Fitch, Irak krizi enflasyonu etkileyecek mi, petrol fiyatları cari açığı etkileyecek mi - Para Haberleri

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Kuzey Irak'taki krizin Türkiye ekonomisine olası etkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türk ihracatçılarının geçmişte dikkate değer bir esneklik ortaya koyduğunu belirten Rawkins, bunun en son avro krizinde de Ortadoğu'daki diğer gelişmelerde de görüldüğünü anlattı.

        KRİZ CARİ AÇIKTAKİ İYİLEŞMEYİ YAVAŞLATABİLİR

        Kuzey Irak’taki en son gelişmelerin enerji piyasalarına olası etkilerinin olabileceğini belirten Rawkins, Türkiye’nin cari açığını azaltma konusunda ilerleme kaydettiğini vurguladı. Rawkins, Kuzey Irak’taki gerilimin enerji piyasasında olası etkilerine ilişkin olarak, “Enerji ithalatı, temel olarak petrol, Türkiye’nin cari açığının en büyük payını oluşturuyor. Eğer petrol fiyatları sert bir şekilde yükselirse ve bu seviye uzun süre devam ederse, Türkiye’de son aylarda cari açıkta gördüğümüz iyileşme oranı yavaşlayabilir” dedi. Irak’la ilişkili risklerin temel olarak petrol fiyatlarından kaynaklandığını belirten Rawkins, “Yaptığımız temel tahminler bu riski kapsamaktadır. Bu konuda, petrolün varil fiyatının 2014-2015 yıllarında 105 dolar seviyesinde seyretmesini öngörüyoruz. Türkiye’nin halen cari açığı yüksek seviyede ve bunun gibi dış şoklara karşı hassas” diye konuştu.

        PETROL FİYATLARI ARTIŞI ENFLASYONU ETKİLEYECEK Mİ?

        Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu da etkileyeceğini belirten Rawkins, "Kurdaki oynaklık çok düşük bu da enflasyonu etkilemiştir. Cari açık Türkiye ekonomisi için kırılganlık kaynağı olmayı sürdürüyor. Enflasyon Türkiye'de çok yüksek, iki haneli enflasyon Türkiye'de endişe yaratır." dedi. Fitch Ratings, 4 Nisan 2014'te Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmamış, reytingi“BBB-“ olarak onaylayarak, not görünümünü de "Durağan"da tutmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ