Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Merkez Bankası faiz kararı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, merkez'in kararı, faiz kararı, tcmb, merkez bankası, faiz, tcmb kararı, ppk toplantısı, ppk kararı, haziran, 2014, toplantı, faiz indirimi, merkez bankası faizi indirdi - Para Haberleri

        Merakla beklenen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararı geldi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizinde 75 baz puanlık indirime gitti. Bu kararla Merkez, politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 8,75'e indirdi. Kararın ardından ilk tepki dolardan geldi. Bankalararası piyasada saat 14'ten önce 2.1323 lira olan dolar PPK kararı sonrası 2.1271'e indi.

        OLUMLU GELİŞMELER ETKİLEDİ

        Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrediyor. Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergiliyor. İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapıyor. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin ediyor” denildi.

        ENFLASYONDA KAYDA DEĞER DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

        MB açıklamasının devamında, “Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalacak. Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin ediliyor.

        Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitti. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” diye devam edildi.

        EKONOMİSTLER KARARI NASIL YORUMLADI?

        Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında indirime gitmesine ilişkin, "Önümüzdeki toplantılarda ölçülü indirimlerin devam edebileceğini dikkate alarak 50 veya 75 baz puan daha indirim olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

        TCMB'nin faiz oranlarına ilişkin yaptığı duyuruda PPK'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e çektiğini bildirmesinin ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Bürümcekçi, gelecek dönem enflasyon görünümüne bağlı ölçülü faiz indirimleri için kapının zaten aralık bırakıldığını savundu. Bürümcekçi, karar öncesi kendi para politikası varsayımlarının, politika faizinde 2014 yılı içinde toplam 75 baz puan ile yüzde 8,75'e gelinmesi yönünde olduğunu aktararak, "Bunun tamamı şimdiden gerçekleşti. Bu nedenle, önümüzdeki toplantılarda ölçülü indirimlerin devam edebileceğini dikkate alarak 50 veya 75 baz puan daha indirim olabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

        Likidite politikasının göreli sıkı kalmaya devam edebileceğine dikkati çeken Bürümcekçi, söz konusu politikanın esnek bir şekilde kullanımının özellikle sermaye çıkışı olan dönemlerde Türk Lirası (TL) için önemli bir savunma görevi gördüğünü, dolayısıyla yakın vadede gecelik faizlerin yeni politika faiz oranına yakınsamasını beklemediklerini dile getirdi. Bürümcekçi, politika faizinde indirime gidilirken faiz koridorunun genişliği ile asimetrisinin korunmasını, TL'ye yönelik ataklara karşı sağladığı esneklik bağlamında olumlu bulduklarını da ifade ederek, TL'nin görünümü açısından döviz satım ihalelerinin durumunun da önemli olacağına işaret etti.

        İNDİRİMİN DEVAMI GELİR Mİ?

        Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da kararın bekledikleri doğrultuda geldiğini belirterek, küresel koşulların destekleyici olmasıyla ilgili artan sinyallerin, para politikasının sıkı duruşunu esnetme eğiliminin belirginleşmesinde etkili olduğunu vurguladı.

        Her ne kadar son dönemde jeopolitik risklerde artış yaşansa da bunun kalıcılığı konusunda net bir görünümün oluşmadığı görüşünün hakim olması yönünde izlenim aldıklarını kaydeden Tokalı, şunları söyledi: "Destekleyici küresel koşullara ek olarak, içeride enflasyon beklentilerinde bozulmanın sona ermiş görünmesi ve sınırlı olmakla birlikte bir iyileşme gözlenmesinin yanında, yıllık enflasyonun da bu aydan itibaren düşüş yönünde hareket etmeye başlayacağına ilişkin destekleyici gelişmeler -kurun sınırlı bir bantta dalgalanması, küresel gıda fiyatları ve iç talebin ılımlı seyri gibi- faiz indirim sürecinin devam etmesinde etkili unsurlar. Kredi büyüme hızı ve iç talebin ılımlı seyri de enflasyon baskılarının sınırlanması açısından yardımcı unsurlar olarak beliriyor. Bu doğrultuda, küresel koşulların destekleyici olmaya devam etmesi durumunda gelecek ay da faiz indirimin devam etmesi beklenebilir."

        SIKI DURUŞ SÜRÜYOR MU?

        Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise TCMB'nin, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 75 baz puan indirerek ülke risk primindeki gelişmelerin yanında, küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de yurtiçi faizlere yansıttığını ifade etti.

        Ocak ayında 425 baz puanlık sıkılaştırmanın yaklaşık yüzde 30'unun geri alındığına işaret eden Yılmaz, "Para politikası kurmayları iç ve dış risk iştahındaki olumlu gelişmelere cevap verirken bir yandan da fiyat istikrarında istenen iyileşmeyi görene kadar para politikası duruşunu sıkı tutmaya devam ediyor. Bugünkü karar, verim eğrisini yataylaştırıcı etkiyle kuru pozitif etkilerken, aynı zamanda kredi büyümesinin de referans yüzde 15 değeriyle uyumluluğunu sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

        Yılmaz, TCMB'nin cari açığı kredi disipliniyle iyileştirme amacında olduğunu aktararak, "Reel kur olarak halen ihracatçıları destekleyen uygun seviyelerdeyiz ve enflasyon düştükçe de ihracatçılarımızın uluslararası piyasalarda rekabet güçleri korunacaktır. TCMB, zor şartlarda hem fiyat istikrarını hem de finansal istikrarı tesis etmekte. Her ikisinin toplamı da yurt içi ve yurt dışı talep koşullarındaki dengelenmeyi yani ihracatı desteklerken ithalatı frenlemeyi sağlamakta" değerlendirmelerini yaptı.

        HÜKÜMETTEN İNDİRİM ÇAĞRISI

        Faiz kararı öncesi dün ekonomi yönetiminden açıklamalar gelmeye devam etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faizin bir an önce 29 Ocak’taki seviyesinin altına inmesi gerektiğini söyledi.

        MERKEZ'İN SON KARARLARI

        Merkez Bankası, Ocak ayında doların 2,39'a çıkmasının ardından bir hafta vadeli repo faizini yüzde 4,5’ten yüzde 10'a yükseltmiş, Mayıs ayındaki toplantıda ise yüzde 9,5'e çekmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ