Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık erol aksoy, zimmet, iktisat bankası, Trade Deposit Bank, batık bankalar, erol aksoy mal varlığı - Para Haberleri

        HT EKONOMİ

        Habertürk’ün açtığı “Batık Bankalar” dosyası İktisat Bankası’nı batıran Erol Aksoy’u kızdırdı. Devlete 1.2 milyar dolar borcu sanki başkası yıkmış gibi Aksoy bir internet sitesine yaptığı açıklamada adeta “Nereden çıktı şimdi bu haberler” diyor. Aksoy içini boşalttığı banka ve kamuya verdiği zarar gözden kaçsın, gündeme gelmesin sessiz sedasız işlediği zimmet suçu zamanaşımına uğrasın isterken Habertürk, 2 Temmuz 2014’deki temyiz duruşmasına işaret ederek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Zamanaşımı Yakın” notuyla mahkemeye gönderdiği tebliğnameyi haberleştirdi. Aksoy söz konusu internet sitesine yaptığı açıklamada “Habertürk Gazetesi’nin aleyhimde manşetten girerek tam sayfa yaptığı, henüz neticelenmemiş bir dava hakkındaki yayınları açıkça mahkemeye baskı yapmak ve adil yargılamaya mani olmaktır, suçtur” derken İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kendisini 543 milyon TL’yi zimmetine geçirmekten 12.5 yıl hapis cezasına çaptırdığından hiç bahsetmedi. Üstelik Aksoy, İktisat Bankası’na el konulduğu 2001 yılından bu yana geçen 13 yılda birçok gazetecinin farklı farklı basın kurumlarının yayınlarında İktisat’taki hortumlama ile ilgili kaleme alınan yazıları da hiç görmemiş gibi bir ifade takındı. Erol Aksoy’un hatırlamadığı ya da her nasıl olduysa gözünden kaçan o yazılardan bir kaçını okuması için biz de bir derleme yaptık.

        14 Haziran 2003 - Vatan Gazetesi / Güngör Mengi

        “Konu bankalar eliyle devletin soyulmasıdır. El konulan bankaların tümü en büyük sıkıntıyı off-shore hesaplarından çekti. Banka sahiplerinin tümü ya bin bir zorlukla bu paraları ödediler veya ağır cezalar içeren “Demokles kılıcı” altında cehennem azabı yaşadılar. Tek istisna İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy’dur. Bile bile lâdes. Erol Aksoy, BDDK’nın o günkü başkanı Zekeriya Temizel’in himayesinde grubuna ait Trade Deposit Bank ile İktisat Malta Şubesi’ni birleştirmiştir. Bu sayede İktisat Bankası’na el konulunca off-shore borçları Erol Aksoy’un değil, devletin borcu haline gelmiştir. Bu yüzden devlet 251 milyon dolar zarara uğramıştır. El koyma kararından 3.5 ay önce bankaya gönderdiği resmi yazı, Zekeriya Temizel’in, batmak üzere olduklan konusunda İktisat Bankası’nı uyardığını gün ışığına çıkardı. Yani Temizel, el koyma gerekçeleri oluşmuş bu bankaya dokunmadığı gibi, off-shore borçlarını devlete yıkıp temize havale etmesi için fırsat sunmuş oluyordu.”

        15 Aralık 2001 - Sabah Gazetesi / İlker Sarıer

        “Zekeriya Temizel, bankacı Erol Aksoy’a 250 milyon dolarlık kıyak yapmış, bir sürü işadamını elleri kelepçeli zindanlara gönderirken üstelik... İlginç haber şöyle: Geçen yılın kasım ayı... Zekeriya Temizel, 7 bankaya el koymuş... Hazine 15 milyar dolar yükün altına sokulmuş... Ama aynı Temizel, İktisat Bankası’na “sadece bir tavsiyede” bulunmayı tercih etmiş... Yazı ile, “Kıbrıs’taki Deposit Bank’ın açıklarını İktisat’a devret, o pisliği temizle!..” demiş... Erol Aksoy derhal “kokuyu almış”, öteki bankasının offshore açıklarını olduğu gibi İktisat’a devretmiş... Böylece, 250 milyon dolarlık bir “yük” önce İktisat’a, oradan da Hazine’ye geçerken, Erol Aksoy da off-shore’ların “cezai sorumluğu”ndan yırtmış... Nasıl kıyak ama.”

        17 Ağustos 2004 - Hürriyet Gazetesi / Serhan Yedig

        “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun suç duyurusu üzerine harekete geçen Şişli Cumhuriyet Savcılığı, İktisat Bankası’nın off-shore kuruluşu Trade and Deposit Bank’ta saygın kişi ve kurumların adı kullanılarak yapılan soygunu ortaya çıkardı. TDB’de açılan ve boşaltılan off-shore hesaplarını inceleyen savcılık, hesaplarda adı geçen kişi ve kurumların bu işlemlerden haberinin olmadığını belirledi.”

        MİLYARLIK BORÇLA SERBEST

        Batıkların kamuya maliyeti 112 milyar dolar, dönen ise sadece 7.2 milyar dolar. TMSF’nin yaptığı protokoller ile anapara borçları 25.7 milyar doları bulan 18 batık bankacıdan en çok borcu bulunan 15 milyar dolarla Cem Uzan. Uzan’dan tahsil edilen tutar Maliye ve üçüncü kişilere yapılan ödemeler göz önüne alındığında 7 milyar 450 milyon doları buluyor. Yani Uzan’ın anapara borcunun yüzde 50’si kadar tutar icra ile tahsil edilmiş durumda. Ardından Çukurova Grubu’nun 2 milyar 578 milyon dolar olan ana para borcunun 2.2 milyar doları rızai ödemeler ya da satışlarla elde edildi. İnterbank’ın eski sahibi Cavit Çağlar 1.7 milyar dolarlık anapara borcunun yüzde 38’ini ödemiş durumda. Şimdiye kadar Balkaner Grubu’indan anapara borcunun yüzde 40’ı, Demirel Grubu’ndan ise yüzde 33’ü tahsil edildi. Erol Aksoy’dan ise tüm çabalara rağmen 1.2 milyar dolar olan anapara borcunun yüzde 20’si ancak tahsil eldilmiş durumda. Yani batık bankacılar arasında borcunu ve devleti hiçe sayanların başını Erol Aksoy çekiyor.

        EŞİYLE KIZININ BAŞINI YAKTI

        Erol Aksoy, kamuyu zarara uğratmakla kalmamış aile üyelerini de icraatları ile zora sokmuş. İktisat Bankası’nda yönetim kurulu üyesi yaptığı karısı İnci Aksoy 9 yıl hapis ve 250 milyon TL para cezasına çarptırılırken kızı Eda Aksoy’u daha 6 yaşındayken İktisat Bankası’na ortak eden batık bankacı kızını da küçük yaşında kamu borçlusu haline getirmiş. Bugün 28 yaşındaki Eda Aksoy 2010’da mahkemeye başvurarak banka ortağı olduğunda reşit olmadığını ve babasının kendisini kullandığını iddia etmiş. Eda Aksoy o dönem dilekçesinde şu ifadelere yer vermiş: “Babam, TMSF ile yaptığı protokol hükümlerine uymadığı için borçlular arasına girdim. Bu nedenle hakkımda yapılan tüm takiplere devam edildi. ABD’de öğrenci olarak bulunduğum 2008 yılı sonlarında, babaannemden kalan ve doğumumda bana hediye edilen altınların içinde bulunduğu Türkiye’deki bir bankada bulunan kiralık kasam, haczedildi. Bankaya ortak edilmem işlemi nedeniyle, uğradığım ve uğrayacağım zararlara ilişkin olarak, velayet hakkını kötüye kullanması nedeniyle babama karşı olan tüm talep haklarımı saklı tutarım.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ