Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi para politikasında değişikliğe gitmedi. - Para Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi para politikasında değişikliğe gitmedi.

        Politika faizini yüzde 0,15'e bırakan banka, mevduat faizini de yüzde - 0,10'da korudu. Banka ayrıca, borç verme faizini de yüzde 0,40'ta tuttu.

        Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, genel ekonomik ve parasal analizlere göre faiz oranlarını sabit tutmaya karar verdiklerini açıkladı. Euro Bölgesi için enflasyon hedefinin yüzde 2'nin altında olduğunu söyleyen Draghi, para politikasında genişlemeye gitme kararı aldıklarını ve önümüzdeki aylarda genişlemeye devam edeceklerini belirtti.

        Draghi, "Euro Bölgesi, ılımlı şekilde büyümeyi devam ettiriyor. Politika faizi uzun süre boyunca düşük kalmayı sürdürecek. Standart olmayan önlemlerin kullanılması görüşbirliğine sahibiz. Varlığa dayalı menkul kıymet alımı için hazırlıklarımızı yoğunlaştırdık." dedi.

        "RİSKLERİN DENGELİ OLDUĞU GÖZLENİYOR"

        Ekonomik görünümde aşağı yönlü risklerin devam ettiğini ifade eden Draghi enflasyonun gelecek aylarda da düşük kalmasını beklediklerini ve 2016 yılına kadar enflasyonun düşük kalmayı sürdüreceini söyledi. Draghi, "Enflasyon konusundaki risklerin dengeli olduğu gözleniyor" ifadesini kullandı.

        45 GÜNDE BİR TOPLANACAK

        Draghi, finans sektörü dışı özel sektöre verilen kredilerin sınırlı seyrettiğini söyledi ve Euro Bölgesi ülkelerinin istikrar ve büyüme paktı çerçevesinde reformları sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi. Jeopolitik gelişmelerin yarattığı riskleri yakından izlediklerini ifade eden Draghi, 2015'ten itibaren AMB Yönetim Kurulu'nun 45 günde bir toplanacağını ve toplantı tutanaklarını yayınlamaya başlayacaklarını da açıkladı.

        Fonlama konusunda AMB'nin aldığı önlemlerin büyüme ve enflasyonda etkili olacağını belirten Draghi, Mart 2015'ten itibaren 6 aşamada fonlama programının gerçekleşeceğini ve bankalar için 1 yıllık fonlama imkanı sağlanacağını bildirdi. Draghi ayrıca, Fed ile AMB toplantılarını uyumlaştırmayı planlamadıklarını söyledi.

        Kredi kanalını onarmak için varlığa dayalı menkul alımı yapmayı düşündüklerini ifaden Draghi, "Varlığa dayalı menkul kıymet işlemleri şeffaf ve basit olmalı. 2013 yılında Euro Bölgesi'nde yapılan menkulleştirmenin tutarı 1.3 trilyon euro oldu. Varlığa dayalı menkul kıymet alımlarının miktarını yapılacak düzenlemeler belirleyecek. Varlığa dayalı menkul kıymet işlemleri bankaların fonlama ve sermaye konusundaki risklerini azaltacak" dedi.

        Avrupa Merkez Bankası olarak temel önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayan Draghi, finansal istikrara karşı olası risklere karşı duyarlı olduklarını ifade etti. Finansal istikrar konusunda ilk alınacak önlemin makro ihtiyati önlemler olduğunu söyleyen Draghi finansal istikrar riskine karşı ilk savunma hattının makro ihtiyati önlemler olduğunun altını çizdi. Draghi, negatif mevduat faizinin, faiz koridorunun güçlenmesini sağladığını ve faiz oranlarında teknik ayarlama olasılığını dışlanamayacağını sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ