Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar haziran enflasyonu sonrası merkez bankası temmuz ayında faizi inderecek mi, faiz seviyeleri, merkez bankası'nın faiz kararı, tcmb, faiz indirimi olacak mı, temmuz toplantısı - Para Haberleri

        Eren SAKARYA / HABERTURK.COM

        Haziran ayı enflasyonunun beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Enflasyonda beklenti yüzde 8.80 olmasına rağmen veri yıllık yüzde 9.16 oranında gerçekleşti. Hem piyasanın hem de Merkez Bankası'nın beklentisi haziran ayından itibaren enflasyonun düşüşe geçeceği yönündeydi.

        Merkez Bankası'nın temmuz ayındaki toplantısı bugün açıklanan enflasyon verileri gölgesinde yapılacak. Merkez Bankası faiz indirimine devam edecek mi yoksa beklantinin üzerinde gelen enflasyon rakamları yüzünden "bekle gör" politikası mı uygulanacak?

        Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, tahvil ve döviz piyasalarında beklenmeyen bir hareket olmadıkça, Merkez Bankası'nın önünde faiz indirimi için hala bir manevra alanı bulunduğunu belirtti. Paksoy: "Merkez Bankası'nın faiz indiriminden vazgeçmesi için hala net bir durum yok. Çünkü bir sonraki ay için enflasyon rakamlarında baz etkisinden dolayı hala keskin bir düşüş mümkün. Bugün açıklanan enflasyon verisi Merkez Bankası'na "Bekle Gör" ihtimalini getirse de piyasanın beklentisi Merkez Bankası'nın "ölçülü adım" diye tabir ettiği 25 - 75 baz puanlık bant arası indirim yönünde." dedi.

        25 - 50 PUANLIK İNDİRİM GELEBİLİR

        Doların 2.20 TL'yi faizin de 9'u aşması durumunda Merkez'in faiz indiriminden vazgeçebileceğini belirten Paksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Tahvil ve döviz piyasasındaki hareketler de Merkez Bankası'nın politikasını belirler nitelikte. Eğer Musul'daki jeopolitik olaylardan ya da ABD'den gelen beklenmeyen verilerden dolayı döviz ve tahvil piyasasında sert hareketler olursa, örneğin dolar 2,20 TL seviyesini faiz de 9'u aşarsa o zaman Merkez Bankası faiz indirmemeyi düşünebilir. Fakat şu anki durumda uluslararası piyasalardaki iyimser görünümle beraber Merkez'in manevra yapmak için hala alanı var. Piyasaların beklentisi Merkez Bankası'nın ölçülü adım politikasını devam ettirip 25 - 50 baz puan indirime gitmesi yönünde."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ