Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para arap bankaları, arap bankalarından tarihi atak, arap bankaları sermayesi, arap sermayesi, ortadoğu, körfez bankaları, katılım bankaları, Standard Chartered , HSBC - Para Haberleri

        Körfez Bölgesi bankaları kredilerde tarihin en yüksek payına sahip oldu. Körfez ülkelerindeki yerel bankalar giderek varlıklarını güçlendirirken, uluslararası bankalar yavaş yavaş bölgeden çekiliyor. BNP'den Standart Chartered'a kadar uluslararası devler, yerel bankalarla yarışmakta zorlanıyor. The Lira'nın haberine göre, yılın ilk yarısında yerel bankalar, bölgenin en büyük anlaşmalarına imza atarken, uluslararası bankalar Orta Doğu'dan çekiliyor.

        DEV BANKALAR DÜŞÜŞTE

        Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Suudi Samba Capital, bölgenin en çok sendikasyon kredisi sağlayan bankası HSBC'nin yerine geçerken, Standart Chartered 2. sıradan 17. sıraya geriledi, BNP Paribas ise 3. sıradan 19. sıraya geriledi.

        TARİHİN EN YÜKSEK SEVİYESİ

        Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nde yer alan bankalar kredilerin yüzde 77'ini sağlayarak verilerin yayınlanmaya başladığı 1999 tarihinden bu yana en yüksek paya sahip oldu. Regülatörlerin baskıları, uluslararası bankaları varlıklarını satarak sermaye yedeklerini artırmaya zorluyor.

        FAİZ ORANI EN DÜŞÜK SEVİYEDE

        Petrol zengini bölgelerdeki yerel bankalar borçlanma maliyetlerini neredeyse 7 yılın en düşük seviyesine indirdi. Körfez bölgesindeki bankalar, rekor düşük seviyedeki borçlanma maliyetlerini kendileri kararlaştırıyor. U.A.E. bankalarının aralarında kullandığı faiz oranı olan EIBOR, Bloomberg'ün veriyi yayınlamaya başladığı 2006 Eylül ayından bu yana en düşük düzey olan yüzde 0,72 seviyesine geriledi.

        Standard Chartered Ortadoğu, Kuzey Afrika ile Pakistan Bölümü kredi sorumlusu Chris Sutcliffe, yerel bankaların daha rekabetçi hale geldiğini kaydederek uluslararası bankaların bu ortamdan çekilmeyi tercih ettiğini belirtti. National Bank of Abu Dhabi, HSBC'nin ardından üçüncü sıraya yükseldi.

        Fitch Finansal Kurumlar Direktörü Redmond Ramsdale, Körfez Dayanışma Konseyi'ndeki bankaların çoğu büyüme fazında olduklarını kaydederek kısmen sermayelerini, kredi kayıplarını rezervlerini, likit varlıklarını artırdıklarını, yasal problemli varlıklarını ise azalttığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ