Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Borsa'da ihbarcı dönemi, aracı kurumlar çalışanları suç teşkil edecek işlemleri bildirmekle yükümlü hale geldi - Para Haberleri

        Aracı kuruluşlarda çalışanlar manipülasyon gibi suç teşkil edecek şüpheli işlemleri kurula bildirmekle yükümlü hale geldi. Yükümlülük 21 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan tebliğin 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe girmesiyle başladı. Buna göre piyasa dolandırıcılığı suçlarından herhangi birinden şüphe duyulması halinde çalışanların bildirimde bulunması gerekiyor. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte hisselerdeki ani iniş ve yükselişlere anlık müdahalede bulunulacak. Şüphe aşamasında SPK devreye gireceği için yatırımcının mağduriyeti de giderilmiş olacak. Şüpheli işlem bildirimi tespit edilip aracı kurum görevlisi tarafından bildirim yapılmazsa SPK’nın incelemesi sonrasında suçun ortaya çıkarılmasının ardından görevli kişiler cezai müeyyide ile karşı karşıya kalabilecek. Piyasa dolandırıcılığını önlemeye yönelik tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte SPK’dan uyarı açıklaması geldi. SPK kaynakları açıklamayı “Ayağınızı denk alın” uyarısı olarak değerlendiriyor.

        PROAKTİF DÖNEM BAŞLIYOR

        SPK’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ‘Yatırım kuruluşlarının Bildirim Yükümlülüğü Tebliği’ne uyum konusunda gerekli dikkat ve özeni göstermesi, diğer taraftan şüpheli işlemlerle karşılaşılması durumunda buna ilişkin bildirimlerin gizlilik kurallarına riayet edilerek kurulumuza gönderilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer alıyor. Tebliğ öncesinde aracı kurumlardaki işlemlere ilişkin manipülasyon şüphesinin olması durumunda bildirim zorunluluğunun olmadığına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Herhangi bir hisse örneğin 2 TL’den 8 liraya çıktığında SPK’nın denetimi ile manipülasyon ortaya çıkıyordu. Sonrasında da işlemi yapanlara yönelik yasak getiriliyordu. Bu ay başında yürürlüğe giren tebliğ ile birlikte artık proaktif davranma dönemi başlıyor” dedi.

        GÖREVLİ PERSONELİN İSMİ SPK’YA

        Bilgi Suistimali veya Piyasa Dolandırıcılığı Suçları Hakkında Bildirim Yükümlülüğü Tebliğine ilişkin yapılan açıklamada, “Yatırım kuruluşları tarafından tebliğin ilgili maddesi uyarınca görevlendirilen personele ilişkin bilgilerin Kurulumuza bildirilmesi (Kurulumuz İstanbul Temsilciliği adresine Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesine hitaben gönderilmesi), yatırım kuruluşlarının tebliğe uyum konusunda gerekli dikkat ve özeni göstermesi, diğer taraftan şüpheli işlemlerle karşılaşılması durumunda buna ilişkin bildirimlerin gizlilik kurallarına riayet edilerek gönderilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ