Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gündelikçi primi ödemede kupon formülü - Para Haberleri

        AHMET KIVANÇ / HT GAZETE

        Gündelikçi kadınların sigorta ve primleri ödemesinde yazarımız Ali Tezel tarafından önerilen kupon sistemi, torba yasaya girdi. Bankalara bastırılan kupon ile ödeme mümkün olabilecek

        Gündelikçi kadınlara emekli olma imkânı sağlayan düzenlemenin ayrıntıları netleşti. Gündelikçiyi 10 günden az çalıştıranlar yüzde 2, 10 günden fazla çalıştıranlar yüzde 27 oranında prim ödeyecek.

        BANKALAR BASTIRACAK

        TBMM’deki torba yasa tasarısına eklenecek maddeyle gerçekleştirilecek düzenleme uyarınca, gündelikçi kadınları 10 günden az çalıştıranlar için sadece yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödemek yeterli olacak.

        İsteğe bağlı sigortalılıkta 9 bin gün prim ödeme gerekirken, gündelikçi kadınların 7 bin 200 gün ödemesi yeterli olacak. Gündelikçi kadınların sigorta bildirimleri ve ödemeleri için kolaylık sağlanacak.

        Gündelikçi çalıştıranlar, başlangıçta sadece bir defalığına form doldurarak, ayda kaç gün çalıştırdıklarını belirtecekler ve ödemeyi yapacakları banka hesap numarasını bildirecekler.

        Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hesaptan her ay prim kesintisi yapacak. SGK yetkilileri, isteyen vatandaşlara daha önce Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Ali Tezel tarafından gündeme getirilen çek koçanı şeklinde ikinci bir seçenek de sunulacağını belirtti.

        Ali Tezel: Ev hizmetlileri işinde bürokrasiyi bırakın da kupon formülüne gelin

        Yetkililer, bankalarca bastırılacak koçandan çalıştırılan her gün için gündelikçiye bir sayfa kopartılarak verileceğini, gündelikçinin de bunları SGK’ya götürerek prim ödemesini gerçekleştireceğini söyledi.

        AYDA 156 LİRA PRİM ÖDENECEK

        Gündelikçi kadını ayda 10 günden fazla çalıştıranlar, çalıştırdıkları güne karşılık gelen sigorta primini ödeyecek. Daha önce sigortalı olan kadınlar için yüzde 32, ilk defa sigortalı olanlar için yüzde 27 oranında prim ödenecek. Örneğin, evinde 15 gün gündelikçi çalıştıran işveren, 1134 liralık brüt asgari ücretin yüzde 27’si üzerinden 156 lira prim ödeyerek yükümlülüğünü yerine getirecek.

        ALİ TEZEL ÖNERMİŞTİ

        Evinde gündelikçi çalıştıranlar için en büyük sorun işyeri, gibi beyanname vermekti. Bu da büyük bir bürokrasi anlamına geliyordu. Daha önce yazarımız Ali Tezel bu bürokrasinin kalkması için defalarca kupon formülü uygulamasını önermişti.

        NÖBETÇİ MEMUR SİSTEMİ KALKIYOR

        Tasarıya önergelerle eklenen yeni bazı düzenlemeler şöyle:

        -1966 yılından beri kamu kurumlarında uygulanmakta olan ‘nöbetçi memurluk’ uygulaması kaldırılacak.

        -Aday memurların uyarma ve kınama cezasından dolayı devlet memurluğundan çıkarılması uygulamasına son verilecek. Aday memurlar sadece aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aldıklarında memurluktan atılabilecek.

        -İş yoğunluğu ağır mahkemelerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ayda 50 ve yılda 300 saati geçmemek şartıyla fazla çalışma ücreti ödenecek. Bu uygulama çerçevesinde bir yılda 1386 liraya kadar ödeme yapılabilecek.

        ÇİNLİYE SİGORTA ZORUNLULUĞU

        ‘Çin’den montaj yaptıracağız, kısa süreli çalışacak’ bahanesi ile getirilen ucuz işçilere de sigorta zorunluluğu gündemde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ