Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık unicredit, federico ghizzoni, türkiye'deki yabancı bankalar, inteza, merkez bankası, koç holding, koç finansal hizmetler, yapı kredi - Para Haberleri

        HT EKONOMİ

        Unicredit CEO’su Federrico Ghizzoni, Türkiye’ye yabancı bankaların ilgisinin devam edeceğini söyledi. Ghizzoni, “Başka bankalar da Türkiye’nin kapısını çalacaktır” dedi. CNBCe’ye özel bir röportaj veren Ghizzoni, “Türkiye büyüyeceğimiz 3-4 ülkeden biri. Başka yabancı bankalar da Türkiye’nin kapısını çalacaktır. Inteza’nın da şube açacak olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

        MERKEZ’İN SAYGINLIĞI YÜKSEK

        Ghizzoni, Merkez Bankası’yla ilgili de konuştu. “Ekonomide denge sağlandıkça, kredileri baskılamaya yönelik tedbirlerin de normal standarda döneceğini umuyoruz. Enflasyon bir sorun, ancak Merkez Bankası uluslararası anlamda saygınlığı yüksek bir merci. Bağımsızlığı da önemli. Bundan sonra da gereken adımları doğru atacağına inanıyoruz” dedi. İtalyan Unicredit’in, Türkiye’ye geliş hikâyesi ise şöyle: Unicredit, 2001’de Koç Holding’in kurduğu Koç Finansal Hizmetler’e ortak oldu. Yapı ve Kredi Bankası’nda yüzde 81.8 hissesi bulunan Koç Finansal’ın hissesinin yüzde 40.9’unu İtalyan Unicredit, 2002’de aldı. 3 yıl sonra da Koç Finansal, Yapı Kredi ve iştiraklerini aldı. Bankada halka açık kısım ise yüzde 18.2.

        Çinli ICBC ile yabancı ortaklı banka 36’ya çıkıyor

        Bankacılık sistemindeki 49 bankanın 35’i yabancı ortak almış durumda. Son olarak Çinli Industrial and Commercial Bank of China’nın (ICBC) Tekstilbank’ın yüzde 75 hissesini alma girişiminin tamamlanmasıyla sayı 36’ya çıkacak. Borsa İstanbul’daki hisselerin yabancı sahiplik oranına bakıldığında ise bu rakamın yüzde 42’ye kadar çıktığı hesaplanıyor. Eylül 2013 itibarıyla toplam özkaynaklar baz alındığında, bankacılık hisselerinin yüzde 23,1’i halka arz edilmiş durumda. Halka arz edilmeyen yüzde 76,9’luk bölümünün ise yüzde 23,5’i yabancı yatırımcılara ait.

        Kredilere baskı gerekliydi

        Kredileri baskılama konusunda “Makro ekonomi için gerekliydi” diyen Ghizzoni, karlılığı düşen işe kimsenin yatırım yapmayacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ