Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar EPDK ve Borsa İstanbul yarın Tek Percere Sistemi'ne geçiyor - Para Haberleri

        EPDK ve Borsa İstanbul, yarın Tek Percere Sistemi'ne geçiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'Tek Pencere Sistemi'ne dâhil kurumlara yarından itibaren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Borsa İstanbul'un da katılacağını duyurdu.

        SAHTECİLİĞİ ÖNLEYECEK

        Yazıcı, "EPDK tarafından akaryakıt harici ürünler için verilen uygunluk belgelerinin elektronik ortamda temini ve takibi, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede etkinliği artıracak. Ayrıca usulsüzlüğü ve sahteciliği de önleyecek." dedi. Bakan Yazıcı konuyla ilgili yazılı açıklamasında, ithalat ve ihracat işlemlerinde çeşitli kurum ve kuruluşlarca düzenlenerek gümrük beyannamesi ekinde aranan izin veya uygunluk belgelerinin elektronik ortama aktarılmasına yönelik Tek Pencere Sistemi'nin, Şeker Kurumu ile başlatıldığını, sistemi yaygınlaştırma çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda EPDK ve Borsa İstanbul'un da sisteme dahil olacağını ifade etti.

        Her iki kurum tarafından düzenlenerek gümrük beyannamesi ekinde kâğıt ortamında ibraz edilen uygunluk yazılarının yarından itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na doğrudan elektronik ortamda aktarılmaya başlanacağını ifade eden Yazıcı, yükümlünün bu kurumların düzenlediği uygunluk yazılarını gümrük idarelerine kâğıt ortamında getirmesine gerek kalmayacağını söyledi. Sisteme dâhil kurum sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Yazıcı, ilgili kurumların da desteğiyle kağıtsız gümrük hedefine adım adım yaklaşıldığını, bakanlık olarak gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ