Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Altında son gelişmler,Altın piyasasındaki hareketlilik - Para Haberleri

        Özgür KARAHAN / HABERTURK.COM

        Altın 2 günlük kayıpların ardından bugün ons başına 1.300 doların altına indi. Dolardaki yükseliş ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha erken faiz artırabileceği kaygıları altının yaklaşık 4 haftanın en düşük seviyesinde işlem görmesinde etkili oldu.

        14 Temmuz'da yüzde 2 gerileyen altın fiyatları aralık ayından bu yana en sert düşüşünü yaşıyor. 10 Temmuz'da 1.346 dolar ile yaklaşık 4 ayın zirvesine çıktıktan sonra, dün 1.302 dolara kadar gerilemişti.

        Altındaki bu sert düşüş altından felaket senaryoları da gelmeye başladı. Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, altının 1050 dolara kadar ineceğini öngördüğünü açıkladı.

        Peki altının seyri nasıl devam edecek? Altındaki düşüş sürecek mi? Çeyrek altın ne kadar olacak? Altına talep artacak mı?

        1050 DOLARA GERİLER Mİ?

        Altın piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altında düşüşün süreceğini belirterek "Altın, kritik 1050 dolar seviyesinin altına doğru ilerliyor. Bu seviyenin bu ay kırılacağını tahmin ediyordum ama Ortadoğu'da yaşanan jeopolitik gerginlikler altının düşüşünü bir süreliğine erteledi" dedi.

        'ALTINA TALEP GÖSTERİLMİYOR'

        Yıldırımtürk şöyle devam etti: "2014 yılı ortalaması Barclys'ın tahmini gibi 1260 dolar olabilir ama altın genellikle bu tür empozelerle 1250'lerde tutundurulmaya çalışılıyor. Bunları söyleyenler daha ziyade yatırım bankaları çünkü ellerinde yüklü miktarda altın bulunduruyor. Yatırımcı ise eskisi gibi altının yükseleceğine inanmıyor. Bu yüzden altına talep gösterilmiyor. Altına talep gelmeyince de bu tür bankalar bir an önce nakite dönmek için bu tür haberleri ortaya atıyor. Şu ana kadar bu yılın ortalaması 1286 dolar karşımıza çıkmaktadır. Ancak altın fiyatları 1050 doları görürse 2014 ortalaması 1220 dolar civarında olacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ