Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yellen: "Faiz artırımı yok",ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'dan önemli açıklama, - Para Haberleri

        ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ABD Senatosu'nda yaptığı yarıyıl sunumunda, işgücü piyasasındaki olumlu gelişmenin önemli olduğunu ancak ekonominin henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ve Fed’in bu gerçekleşene kadar desteğini sürdüreceğini söyledi.

        Janet Yellen, Senato Bankacılık Komitesi önünde bugün yaptığı yarıyıl sunumunda, ekonominin genel durumu ve uygulanan para politikası hakkında bilgiler vererek, senatörlerin sorularını yanıtladı. Şubat ayında yaptığı ilk sunumdan bu yana ekonominin ve finansal sistemin güçlendiğini belirten Yellen, ancak ekonominin henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ve Fed’in bu gerçekleşene kadar desteğini sürdüreceğini vurguladı.

        #haber#969603-#GÖZLER YELLEN'DA #

        Yüzde 6,1'lik işsizlik oranının hedeflerinin üstünde olduğunu ve enflasyonun da uzun vadeli hedeflerinin altında seyrettiğini aktaran Yellen, Fed’in tüm kaynak ve araçlarını makroekonomik hedeflerine ulaşmak için kullanmaya devam edeceğine dikkati çekti.

        Yellen, Fed’in ekonominin normalleşmesinde, geçen hafta yayımlanan tutanaklarda da görüldüğü üzere kullanacağı ana aracın rezerv faizleri olacağını, gecelik repo alımlarının da tamamlayıcı araç olarak kullanılabileceğini anlattı.

        Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üstünde küçülmesinin ardından, Fed’in büyümeye ilişkin tahminlerini revize etmek zorunda kaldığını hatırlatan Yellen, ancak hem kendisinin hem de diğer Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin, ekonominin önümüzdeki birkaç yıl boyunca orta seviyede büyümeye devam etmesini beklediklerini açıkladı.

        Senatörlerin Fed’in faiz oranını ne zaman yükselteceğine dair sorularına ise Yellen, iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmenin devam etmesi halinde, faizlerin beklenenden önce artırılabileceği yanıtı verdi. Yellen, konuyla ilgili henüz kesin bir karar verilmediğini ve faiz artırımının ekonomideki iyileşme tamamlandığında olacağını dile getirdi.

        Düşük faiz oranının yatırımcıların gereğinden fazla risk almalarına neden olabileceği konusundaki tehlikenin halen devam ettiğini aktaran Yellen, Fed’in düşük faiz oranını ekonomideki iyileşme tamamlanana kadar koruyacağını söyledi.

        Fed Başkanı, Rhode Island senatörü Jack Reed’in işsizlik sorununun eyaletler bazında nasıl çözüleceğine ve işsizlik maaşının uzatılmasına ilişkin sorusu üzerine de "Fed’in para politikaları ne yazık ki, eyaletler bazında etkili olacak kadar geniş kapsamlı değil. Ancak işsizlik ABD genelinde düşmeye devam ettiğinde eyaletler de bundan pozitif olarak etkilenecektir. İşsizlik maaşının uzatılması ise Kongre’nin tartışması gereken mali bir konu" diye konuştu.

        Fed’in, Cumhuriyetçilerin önerdiği gibi özel bir matematik kuralına göre işlemesine karşı olduğunu belirten Yellen, Merkez Bankası’nın belirli bir sistem içinde işlemesinin önemli olduğunu fakat özel bir matematik kural kadar kısıtlayıcı bir metodun zararlı olacağına inandığını ifade etti.

        Yellen, para politikalarının ekonominin gidişatına göre belirlenmesinden yana olduğunu da tekrarladı.

        Ohio Senatörlerinden Demokrat Partili Sherrod Brown, Yellen’a, batmasına izin verilemeyecek kadar büyük bankaların bölünmemesi yönünde görüş bildiren Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’a katılıp katılmadığı sordu. Fischer’ın görüşünü paylaştığını çünkü finansal istikrarın büyük bankalardan daha önemli olduğunu kaydeden Yellen, ancak Fed’in bu bankaların neden olabileceği risklere yönelik önlemlerinin devam ettiğine ve bu bankaların batma olasılığının azaldığına dikkati çekti.

        Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ise JP Morgan Chase'in bugün 2009'da batan bankalardan yaklaşık dört kat daha büyük olduğunu öne sürerek, Fed'in bu konuda gerekli adımları atmadığını iddia etti. Yellen ise Fed’in her gayrimenkul balonunu önleyemeyeceğinin altını çizerek, böyle bir durumun tekrar yaşanmaması için faiz oranlarını yakından izlediklerini ve finansal kurumların tüm önlemleri almalarını sağladıklarını vurguladı.

        Yellen, yarın da Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde sunum yapacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ