Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABD hükümeti Ukrayna konusundaki tavrını değiştirmeyen Rusya'ya, yeni yaptırım kararları aldı. - Para Haberleri

        ABD hükümeti Ukrayna konusundaki tavrını değiştirmeyen Rusya'ya, yeni yaptırım kararları aldı. Rusya'nın önde gelen bankaları, enerji ve silah şirketleri kara listeye alındı.

        ABD'nin Ukrayna'daki şiddeti durdurmadığı gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı en ağır ekonomik yaptırım paketini dün onaylayan Başkan Barack Obama, bu ülkenin en büyük petrol üreticisi Rosneft'i hedef aldı. Yaptırımlardan başka Rus enerji, finans ve savunma şirketleri de etkilenecek. Amerikan yaptırımlarının açıklandığı gün Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği liderleri de, Rusya'ya uyguladıkları yaptırımları daha genişletme kararı aldılar. Ancak Amerikan yaptırımlarının nihai ağırlığı, Avrupa Birliği'nin de aynı yolu izleyip izlemeyeceğine göre belirlenecek. Gazprombank'ı da kapsayan Rus enerji ve finans sektörlerine karşı yaptırımların genişliği Moskova'ya, doğu Ukrayna'da süren şiddeti durdurmazsa bunun bedeli olacağını hatırlatmayı amaçlıyor.

        Obama, Putin'in krizin barışçı yollarla çözümlenmesi için gereken adımları şu ana kadar atmadığını ve gerekirse bu yaptırımları yenilerinin izleyebileceğini söyledi. Obama'nın "önemli ancak hedefli müeyyideler" olarak nitelediği önlemelere muhatap olan Rus şirketleri arasında ülkenin ikinci büyük doğalgaz üreticisi Novatek , Rus hükümetinin ödemelerini yapan Vnesheconombank (VEB) adlı devlet bankası ve sekiz silah şirketi var. Yaptırımlarla söz konusu iki banka ve enerji şirketlerinin orta ve kısa vadeli dolar finansmanına erişimleri fiili olarak kesildi. Ancak bu dört şirketin mal varlıklarının dondurulması ve Amerikan firmalarıyla iş yapmalarının yasaklanması söz konusu değil.

        RUS BORSASI ÇAKILDI

        Rosneft ve Novatek hisseleri yüzde 5 düşerken, Rusya'nın MICEX endeksi yüzde 3'ün üzerinde geriledi. ABD Rusya'ya mümkün olan en ağır etkiyi yapmasını istediği önlemler içinde ilk kez böylesine hedefi belli yaptırımlara gidiyor. ABD, dev bir enerji üreticisi olan Rusya üzerinde en fazla etkiyi sağlarken, küresel petrol piyasalarını ya da Amerikan ve AB şirketlerini de sarsmamaya özen gösteriyor.

        Brezilya'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaptırımların Amerikan enerji şirketlerine zarar vereceğini ve ABD'nin Rusya ile ilişkilerini çıkmaza sokacağını söyledi. Rosneft CEO'su Igor Sechin ise kamu şirketi olan Rosneft'e uygulanan yaptırımların yasal olmadığını çünkü şirketin Ukrayna krizinde herhangi bir rolü olmadığını söyledi. Putin ile birlikte Brezilya'da bulunan Sechin bu kararın Rosneft ile çalışan Amerikan enerji şirketleri ve bankalarının çıkarlarına zarar vereceğini, ancak Rosneft'in Amerikan ExxonMobil şirketi ile Rusya'da sürdürdüğü projeleri etkilemeyeceğini söyledi.

        Avrupa Birliği'nden bugün yapılan açıklamada birliğin bankası Avrupa Yatırım Bankası tarafından Rusya'nın kamu sektörü yeni peojelerine finansman sağlanması kesilecek ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası aracılığı ile kredi vermeyi keserek nüfuzunu kullanacak.

        MERKEL: YENİ YAPTIRIMLAR GÜNDEMDE

        Diğer yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği zirvesinde Rusya'ya ilave yaptırımları görüşeceklerini söyledi. AB devlet ve hükümet başkanlarının akşam yemeğine katılmak için Brüksel'e gelen Merkel, basına yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'da barışa katkısının yetersiz olduğuna inandığımız için yeni yaptırımları konuşacağız" dedi.

        AB zirvesi taslak kararlarında, Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı militanların silahsızlandırılması ve sınırdan silah akışının durdurulmasında yeterli çabayı göstermemekle suçlanarak Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Rusya'ya yeni kredi açmasının engelleneceği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ