Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8.25'e çekti. - Para Haberleri

        Merkez'den çifte indirim geldi. Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8.25'e çekti. Faiz koridorunun alt koridorunu da yüzde 7,5'e indirdi.

        TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,75'ten yüzde 8,25'e düşürdü. TCMB, 24 Haziran tarihli PPK toplantısında da bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 75 baz puan indirimle yüzde 9,50'den, yüzde 8,75'e çekmişti.

        Merkez Bankası, gecelik faiz oranları olan marjinal fonlama oranını yüzde 12'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5'te sabit tutarken, borçlanma faiz oranını ise yüzde 8'den yüzde 7,5'e indirdi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 13,5 düzeyinde sabit tutuldu.

        Merkez Bankası'nin faiz indirimi ardından dolar 2.1280'den 2.1240'a indi.

        1 DOLAR ŞU ANDA KAÇ LİRA?

        "SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEKTİR"

        Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği kaydedilen duyuruda, bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinin ılımlı bir eğilim sergilediği belirtildi.

        İhracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yaptığı ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi: "Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur.

        Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de gözönüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

        Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ