Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fed’in para politikasına yön verecek ABD TÜFE oranları açıklandı - Para Haberleri

        İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı, ABD'deki enflasyon verileriyle ilgili bir araştırma notu paylaştı:

        "Fed’in para politikasına yön verecek ABD TÜFE oranları açıklandı. Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) açıklanan enflasyon verilerine göre, son dönemde ABD Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda %0.1 azalarak %1.9’a geriledi. Mart ayı başından itibaren başladığı yükseliş eğilimiyle geçtiğimiz dönem %2.0’a kadar yükselen çekirdek enflasyonda, kısmi bir azalış olduğu görüldü. Aylık bazda ise %0.2 oranında azalan çekirdek enflasyon, Dolar’ın diğer ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesine sebep oldu.

        TÜFE verisinin, ilerleyen süreçte Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına yön verecek ekonomik gelişmelerden biri olmasından ötürü son dönemde piyasalar tarafından dikkatle izlenen çekirdek TÜFE’nin %0.1 oranında düşerek %1.9 seviyesine gerilemesi, gelişmekte olan ülke borsalarında da yükseliş yaşanmasına neden olmuş durumda.

        Bu yılın ilk aylarında ABD’de olumsuz hava koşullardan dolayı, ekonomide yavaşlama olduğu görülmüştü. Son dönemde, başta %6.3’ten %6.1 seviyesine düşen işsizlik oranı ve 288 bin seviyesine yükselen tarım dışı istihdam olmak üzere ABD’de ekonomik toparlanmaya işaret eden makro ekonomik verilerin gelmesi, piyasaları faiz artışı beklentisi içine sokmuş durumda. Bugün açıklanan çekirdek tüketici fiyat endeksinin ise beklentileri karşılayamaması, faiz artışı beklentisinin bir süre daha ertelenmesine neden olabilir. Fed’in, Ekim ayında sonlandırması beklenen tahvil alım programının ardından faizlerin 2015 yılı ilk çeyreğinde artırılması beklense de, Fed Başkanı J.Yellen’ın geçtiğimiz hafta yaptığı sunumlarda mekanik bir yapı dahilinde hareket etmediklerini belirttiğini de göz önünde bulundurmak, yatırımcılar açısından yararlı olacaktır.

        ABD’nin yakın süreçte gerçekleştirebileceği olası bir faiz artışı, global ölçekte sıkı para politikasına geçişin ilk adımlarını oluşturacaktır. ABD’de uzun süredir devam eden gevşek para politikalarından sonra, parasal sıkılaşmanın başlaması ilk etapta gelişmekte olan piyasalarda satışların görüleceği beklentisini oluşturarak tedirginliği artırmış durumda.

        TÜFE verisinin para piyasalarındaki etkileri incelenecek olursa, son dönemde %1.9’a düşen ABD enflasyonu sonrasında değer kaybeden Dolar’ın etkisiyle EUR/USD paritesinde görülen satış baskısının 1.35 seviyesinde yavaşladığı görülüyor. Benzer bir etkinin USD/TRY paritesinde yaşandığı ve bir süredir alımların geldiği 2.1150 destek seviyesinin yeniden baskılandığı görülmekte. Temmuz ayı içinde takip edilen 2.1150 ile 2.1430 yatay trendinin, olumsuz ABD enflasyon verisi ardından aşağı yönde kırılması durumunda satış baskısının 2.10 seviyesine doğru devam ettiği görülebilir. EUR/USD paritesinde ise 2012 Temmuz ayında başlayan yükseliş trendinin bulunduğu 1.35 seviyesinde yavaşladığı görülüyor.

        Son dönemde Ukrayna – Rusya arasında yaşanan gerginliğin artması ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler sonucu artan jeopolitik risk algısıyla yükselen Altın ons fiyatının da, ABD’de açıklanan enflasyon oranları sonrasında 1305 destek bölgesinden kuvvet aldığı ve zayıflayan Dolar etkisiyle yukarı doğru tepkimeler gerçekleştirdiği görüldü."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ