Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, borsada bugün yaşanan arızanın nedenini açıkladı - Para Haberleri

        Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Bloomberg HT ekranlarında son iki günde yaşanan teknik arızaları yorumluyor.

        Turhan, elektronik sistemlerin olduğu yerlerde arıza olabileceğini dile getirirken, bu sistemle borsanın devam etmesinin mümkün olmadığını, son dönemde arızaların sıklaştığını ve değiştirmek istediklerini ifade etti. Turhan sistemin mimarisinden ötürü yapının arızalara açık hale geldiğini sözlerine ekledi.

        Emir iletimi protokollerinin değiştirilmesiyle işlem hızının 50 kat arttığını da belirten Turhan, bir emrin işleme girmesinin 3 milisaniyeye indiğine dikkat çekti.

        Turhan, "Dünkü olayda hatalı mesajı sistem gördü ve durdurdu. Riski sıfıra indirdiğimizi söyleyemem" ifadelerini kullanırken, bilişim teknolojileriyle ilgili çalışan 142 personel olduğunu, ayrılan kişi sayısının ise 10 olduğunu ve tecrübeli çalışanları kaybetmediklerini belirtti.

        Şu anda 30 kişinin hisse senedi piyasasında kullanılacak olan sistemin kodunu yazdığını belirten Turhan, İTÜ ile birlikte finans sektörüne çözüm geliştirmek üzere işbirliği yapacaklarını söyledi.

        Kotasyondan çıkmanın olması gereken bir şey olduğunu ifade eden Turhan, "Kotasyondan çıkma olması gereken, yapılması gereken bir düzenleme. Kotasyondan çıkışta hesaplama konusunda farklı çalışmalar yapılabilir" sözlerini kullandı ve hedefin kotasyondan çıkmaya çalışan firmalarda ana şirketleri Türkiye'ye çekmek olduğunu belirtti.

        Turhan özel kesim borçlanma araçlarında müthiş bir gelişme yaşandığını belirtirken, "Borçlanma aracı ihracıyla geçen yıl 30 milyar dolar sermaye temin ettik. Bu yıl ilk yarıda 260 ihraçla 17 milyar dolarlık sermaye temin ettik. Özel pazar bölümünde yeni girişimler ve yükselen girişimler yer alacak" dedi.

        Borsa İstanbul'da 2 gündür yaşanan arızanın ardından Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan gelişmeleri değerlendirdi. Turhan, "Göreve başladığımdan beri 6. arıza oldu. Değişim yapıyoruz. Hiçbirşeyi değiştirmeseydik, arıza olmazdı. Değişim ve iyileştirmelerin etkisiyle zaman zaman böyle şeyler oluyor. Borsa arızalanmadı, IT sorunu ama bizden kaynaklanmıyor, bizden kaynaklanmayan yazılım sorunu oldu" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ