Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Borsadaki ilk arızanın nedeni bilgisayarın 16 tane 9 rakamı göndermesi - Para Haberleri

        Rahim AK / HT GAZETE

        Borsa İstanbul Başkanı Turhan, iki gün arka arkaya meydana gelen arızayla ilgili sabotaj iddialarını yalanladı. Turhan, her şeyin bir aracı kurumun bilgisayarının borsaya emir olarak 16 adet 9 rakamını göndermesiyle başladığını söyledi, “9’lardan birisi 8 olsa sorun yaşamayacaktık” dedi.

        Borsa İstanbul’da önceki günkü teknik arızanın ardından dün de işlemler geç başladı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan önceki gün seansın 10.55’te başlamasına yol açan hatanın aracı kurum yazılımından kaynaklandığını, dünkü gecikmenin ise sistemin seansı 10:55’te başlatmaya çalışmasından kaynaklanan operasyonel hata olduğunu söyledi. İbrahim Turhan sabotaj iddialarına ise “Böyle bir ihtimal yok” dedi.

        Önceki günkü hatanın, bir aracı kurumun gönderdiği hatalı emir sonrası sistemin kendini durdurmasından meydana gelen bir teknik arıza olduğunu dile getiren Turhan, hatalı emri şöyle tanımladı: “Bilgisayar boş bulduğu alana 16 tane 9 rakamı göndermiş. Bizim sistem bu yüzden hata mesajı üretildiği için her seferinde kendisini durduruyor ve emirleri girmiyor. 16 tane 9’un birisi 8 olsa bu sorunu yaşamayacaktık.”

        BİR OPERASYONEL HATA

        Turhan önceki gün aracı kurumun yazılımından kaynaklı bu hatanın bir daha yaşanmaması için borsa çalışanlarının gece çalışıp testler yaptığını kaydetti. Turhan dün yaşanan sorunun ise bir yazılım sorunu olmadığını belirterek gecikmenin nedeninin önceki gün arızanın giderilmesinin ardından seans başlama saatinin elle 10.55 olarak yazılması nedeniyle sistemin başlama saatini 10.55’e çekmesi olduğunu ifade etti. Turhan, “Akşam işlemler bittikten sonra arkadaşlarım eve gitmediler dünkü (önceki gün) sorunla ilgili logları çıkardılar. Emirlerin borsaya girdiği yerde kontrol noktası oluşturduk. Benzer hatalı emir geldiğinde karşı taraf emiri kesmese bile biz keselim diye. Gece uzun saatler simülasyonlarla arkadaşlar bunu çalıştılar. Fakat bugün sistem başlama saatini 9.35 yerine dünkü 10.55’te yapmaya çalıştı. Bu bir operasyonel hata. Bir bilişim sorunu yaşadık” dedi.

        DENVER’DA 30 UZMAN KOD YAZIYOR

        Borsa İstanbul’daki çalışmalarla ilgili bilgi de veren Turhan, Borsa İstanbul ekiplerinden 30 kişinin şu anda Denver ve Stockholm’de borsanın kullanacağı ‘kod’u yazdığını ifade etti.

        SPK İNCELEME İÇİN 4 UZMANINI GÖREVLENDİRDİ

        Borsa İstanbul’da önceki gün yaşanan teknik kaynaklı kesintinin ardından, dün Pay Piyasası’nda birinci seans sürekli müzayede işlemleri teknik nedenden dolayı saat 09.50’de başlarken, Sermaye Piyasası Kurulu yaşanan kesintilerle ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Soruşturma için kurum 4 uzmanı görevlendirdi. SPK’da yapılan açıklamada “Borsalarda esas olan seans saatleri içerisinde kesintisiz işlem yapmaktır. Arızaların sıklaşması, seans ortasında beklenmedik anlarda ortaya çıkması, sağlıklı fiyat oluşumuna engel olabileceği gibi, yatırımcı güveni açısından da arzu edilen bir durum değildir” denildi. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da önceki gün yaptığı açıklamada borsadaki kesintilerin normal olmadığını dile getirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ