Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Borçlarını ödeme konusunda fonlarla anlaşamayan Arjantin iflasını açıkladı - Para Haberleri

        Arjantin, yapılandırılmış tahvil borçlarını ödemesi için verilen sürenin dolmasına saatler kala iflası açıklandı. Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, dün vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle son kez biraraya gelerek borcun yeniden yapılandırılmasını görüştü. İkinci toplantıdan da sonuç çıkmadı. Arjantin tahvillerine yatırım yapan kreditörler, vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödemesini talep ediyordu. Arjantin ise borcun yeniden yapılandırılmasını ve faiz geri ödemelerinde kesinti yapılmasını istedi. New York'ta düzenlediği basın toplantısında Kicillof, 1.3 milyar doları bulan borcu ödeme konusunda fonlarla anlaşamadıklarını ifade etti.

        S&P'DEN NOT İNDİRİMİ

        Bunun üzerine kredi derecelendirme kuruluşu S&P Arjantin'in kredi reytingini CCC -/C'den "Selective Default"a (tercihli temerrüt) indirdi. Böylelikle Arjantin 13 yıl içinde ikinci, 32 yıl içinde de üçüncü kez iflasa düştü.

        EKONOMİ BAKANI: "TEKNİK OLARAK İFLAS DEĞİL"

        Ülkesinin 30 Haziran vadeli faiz borçlarını ödediğini söyleyen Arjantin Ekonomi Bakanı Kicillof ise teknik olarak iflas etmediklerini belirtti. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, "akbabalar" olarak tanımladığı kreditörleri ülkenin borç sorunundan faydalanıp kar peşinde koşmakla suçladı.

        İLK GÖRÜŞME NEW YORK'TA YAPILMIŞTI

        Ülkenin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, Salı gecesi kreditörlerle New York'ta uzun bir toplantı yapmış ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştı. Arjantin'in istekleri borcun yeniden yapılandırılması ve faiz geri ödemelerinde kesinti yönünde. Daha önce kreditörler konuyu ABD'de mahkemeye götürmüş ve Arjantin hükümetine dava açmıştı. Mahkeme ise, Çarşamba gününe kadar uzlaşı sağlanmaması durumunda Arjantin'in talep edilen ödemeyi yapması gerektiğine hükmetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ