Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Türkiye'de Moody's'in not kıracağı kaygılarının da artmasıyla 2.16 lirayı aştı. - Para Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Piyasalar alev alev yanıyor. Cuma günü açıklanacak Moody's'in Türkiye not değerlendirilmesi ile ilgili olumsuz beklentilerle dolar 2.1754 TL'yi görerek 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Altın Ukrayna ile Rusya arasında artan tansiyon sonucu yükselişte, borsa günü 80 binin altına kapattı.

        Saat 13.30 sularında 2.90'ın üzerine çıkan euro ise 17.30 itibariyle 2.88 liradan işlem görüyor.

        DOLARDAKİ SON DURUMU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

        Dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin cuma günkü Moody's Türkiye kredi not değerlendirmesi için "beklentilerim eksi yönde" demesinin ardından dolarda yükseliş hız kazandı. Dolar Türkiye'nin kredi notu veya görünümünün düşürüleceği endişeleriyle bu sabah 2.16 TL'yi geçip 2.1665 TL'ye kadar yükseldi. Bu seviye dolarda 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.

        Dolar TL'nin yanında diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında da değer kazanıyor. Gelişmekte olan ülkelere dair büyüme endişeleri de doların yükselişinde etkili rol oynuyor. Öte yandan ABD ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ABD’de ISM Hizmetler Endeksİ Temmuz’da 56.3 olan beklentiye karşılık 58.7 olarak açıklandı. ABD’de fabrika siparişleri de Haziran ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, artışın yüzde 1.1 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiği açıklandı.

        BAKAN TWITTER'DAN AÇIKLADI

        Ekonomi Bakanı Zeybekci dün öğleden sonra saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise, "Bu sabah NTV'deki Moody's beklentimiz pozitif değil negatiftir sözümüz not indirimi anlamını taşımaz, aksine indirim beklentimiz yoktur" diyerek sözlerine açıklık getirdi. Ancak piyasalar yine de Moody's kararı öncesi dalgalandı.

        "KISA ZAMANDA GERİ DÖNECEKTİR"

        Bloomberg HT yayınına bağlanan TEB Stratejisti Erkin Işık, yaşanan düşüşün çok fazla TL özlü düşünülmemesi gerektiğini ve bu hareketin dün başladığını belirtirken, "Son dönemde gelişmekte olan ülkelere fon girişinin güçlendiğini görmüştük, bu durum kar realizasyonu olarak düşünülebilir. Fed'in faiz artırımına yaklaşması ile portföyleri bir miktar küçültme isteği olabilir. Bunun kısa zamanda geri döneceğini düşünmüyorum, bir süre daha devam etmesini beklemek yerinde olur" ifadelerini kullandı.

        ALTIN YÜKSELİŞTE

        Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması yatırımcıları altına yöneltti. Gün içinde 1300 dolar sınırında olan altının ons fiyatı yüzde 1.4 yükselişle 1300 doların üstüne çıktı. Altın saat 17.30 itibariyle 1.308 dolardan işlem görüyor.

        BORSA 80 BİN SINIRINDA

        Güne 581 puanlık düşüşle 80.060 puandan başlayan Borsa İstanbul günü 1.209 puanlık düşüşle 79.432'den kapattı.

        3 AYIN ZİRVESİ

        Gösterge faiz yüzde 9.68 ile 28 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ