Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı alması halinde bir katılım bankası olacağını açıkladı - Para Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir televizyon kanalına verdiği röportajda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Moody’s’in Cuma günü gelecek değerlendirmesiyle ilgili soru üzerine Babacan, “Moody's'in Cuma günü yapacağı açıklama ile ilgili Hazine'ye şu ana kadar herhangi bir sinyal gelmiş değil” dedi. Başbakan Yardımcısı, “Enflasyon konusunda uzun vadede bizi kaygılandırıcı bir trend yok. Şu anda yıl sonu için yüzde 4 olan büyüme hedefini değiştirecek bir tablo yok” diye devam etti.

        ZİRAAT BANKASI BANK ASYA'YI ALIRSA...

        Ali Babacan, kamu bankalarının faizsiz bankacılık faaliyetinde bulunması konusundaki soruyu yanıtlarken, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın birer katılım bankasına sahip olmasını istediklerini söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

        "Ziraat Bankası bu konuda çalışmaya başladıktan sonra Bank Asya ile görüştü. Henüz bu görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı satın alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur. Bunu arzu ediyoruz. Bankacılık sistemi açısından da bankanın kendisi açısından da olumlu bir sonuç oluşur diye düşünüyoruz açıkçası. Alanla satanın uzlaşması gerekecek ki bu alışveriş oluşsun ama biz hükümet olarak arzu ediyoruz.

        Vakıfbank bir ekip oluşturmuş durumda, aşağı yukarı 15-20 kişilik bir ekip. Bir iş planı çıkartıldı ortaya. Halkbank biraz daha geriden geliyor. Bankadaki genel müdür değişikliği, hazırlıkları 3-4 ay ertelemiş oldu. Bu konuda kararımızı ve talimatlarımızı verdik. Her bankanın kendi içiyle alakalı hazırlık süreçleri gerekebiliyor ya da piyasa şartlarının daha müsait olması beklenebiliyor. Biz siyasi kararımızı vermiş durumdayız ve kamunun katılım bankacılığı sektöründe olmasını arzu ediyoruz."

        Katılım bankacılığı konusunda 1-2 maddelik yasal düzenleme gerekebileceğini, hukuki yapının sağlam olması gerektiğini, çünkü Hazine'nin de sermaye koymasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Babacan, katılım bankalarını kurarken bankaların kendi bünyesinde sermaye koyması yerine Hazine'nin koyduğu sermaye ile bu bankaların kurulmasını istediklerini ifade etti. Babacan, "Katılım bankacılığı konusunda bazı hassasiyetler var. Bunları da dikkate aldığımızda faizsiz bankayı kurarken faizi sıfır bir Hazine sermayesiyle bunun kurulmasının bankaların algısı açısından, bazı hassasiyetler açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz. Torba yasada yetişmese dahi ekim-kasımda yapılacak düzenlemeyle bunun önü açılabilir. Bankalarımızın teknik ve hukuki hazırlıklarının devam etmesinde bir engel değil, sadece Hazine'nin sermaye koyabilmesiyle alakalı bir düzenleme gerekiyor. Tahminim, 2015 sonu itibariyle 3 katılım bankası da faaliyete geçmiş olur" diye konuştu.

        EMEKLİLERE YÖNELİK BANKA PROMOSYONLARI

        Emeklilere yönelik banka promosyon çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Babacan, promosyon çalışmaları müzakerelerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kamu bankaları arasında uzun bir süre devam ettiğini söyledi.

        Bankaları bu konuda serbest bıraktıklarını dile getiren Babacan, "Herhalde işin aritmetiği çok uygun değil böyle bir uygulama için ki şu ana kadar bir gelişme olmadı. Ne zaman ki hesap, kitap, aritmetik tutar... Memurlar için bankalar arası bir yarışma var. Emekliler için de böyle bir yaklaşım olması lazım diye bekleriz" ifadesini kullandı.

        'BORÇLARA AF YOK YAPILANDIRMA VAR'

        Torba Yasa ile kamu kurumlarına yönelik borçlara af geleceğine yönelik değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Babacan, düzenlemenin bir af olmadığını dolayısıyla kimsenin borcunu silmediklerini belirtti.

        Düzenlemenin "ödeme kolaylığı ve yeniden yapılandırma" olduğunun altını çizen Babacan, şöyle devam etti:

        "Kamunun pek çok alacağını biz bu kapsama soktuk. Vergi, sigorta primleri, hatta TEDAŞ'ın özelleştirme öncesi elektrik alacakları, odaların kendi üyelerinden olan aidat alacakları... Bunların hepsi yeniden yapılandırma kapsamında. Torba yasa, komisyon ve Genel Kurul aşamasında görüşülürken yeni ilaveler geldi. Bu önerileri de biz önergelerle hem komisyon aşamasında ekledik hem Genel Kurul aşamasında yine birkaç önerge olacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ