Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Ali Babacan Bank Asya açıklaması, Yiğit Bulut Bank Asya açıklaması, Ziraat Bankası Bank Asya - Para Haberleri

        Borsa'da Bank Asya bilmecesi yaşanıyor. Dün canlı yayında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası tarafından Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) satın alınması konusunda henüz neticelenmese de görüşmeler yapıldığı yönünde yaptığı açıklamalar sonrasında yüzde 8'e varan yükselişlerin yaşandığı Bank Asya hisseleri, bugün ise Başbakan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut'un açıklamaları ile dip yaptı.

        YİĞİT BULUT: BÖYLE BİR SORGULAMA YOK

        Yiğit Bulut, Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yla ilgilendiğine dair bile bir durumun Başbakan Erdoğan'ın bilgisi dahilinde olmadığını açıkladı.

        "Bugün Sayın Ali Babacan 24TV'de Bank Asya ile ilgili bir görüşünü aktardı, kendi fikrini söyledi ve dedi ki, 'Bank Asya'yı belki Ziraat Bankası alabilir'.

        Bunun üzerine piyasada çok ciddi bir spekülasyon gelişti ve Bank Asya hisseleri yüzde 8'in üzerinde prim yaptı.

        Şimdi şunu bir kere net olarak belirtmek istiyorum. Sayın Başbakan'ın bilgisi dahilinde, sonuçta sayın Başbakan bakanlar kurulunun başkanı ve son yetkili kişi, Bank Asya'nın devlet tarafından alınmasıyla ilgili bir tasarruf, bir girişim veya bir sorgulama yoktur. Onun altını bir çizeyim.

        Tabii ki fikirler ortaya konulabilir, alınır mı alınmaz mı tartışılabilir ama böyle bir tasarruf, böyle bir teşebbüs veya böyle bir sorgulama olmadığının altını çizmem lazım çünkü, sayın Bakan'ın sözlerini çok speküle ettiler, ardından çok ciddi bir spekülasyon gelişti ve çok ciddi bir fiyat artışı ortaya çıktı.

        1 milyar TL'lik piyasa değerinden örnek verirsem, yüzde 10'a yakın fiyat artışı 100 milyon TL'ye yakın bir fiyat artışını gösteriyor" diyen Yiğit Bulut, şöyle devam etti:

        "BAŞBAKAN BU SATIN ALMAYA ASLA İZİN VERMEZ"

        "Sayın Babacan bir sorgulama yapıyor. Bunlar yapılabilir sorgulamalar. Ama böyle bir sorgulama, böyle bir teşebbüs, böyle bir girişim Başbakanlık nezdinde ve Başbakan'ın bilgisi dahilinde yok. Neden yok, onu da söyleyeyim. Bank Asya'nın kimin olduğundan daha çok, çok daha önemli finansal kriterler var. 2.8 milyar TL alacak takibine düşmüş bir finansal kurumun devet tarafından alınması söz konusu değildir. Bu banka kimin olursa olsun, sayın Başbakan başbakan veya cumhurbaşkanı olarak bakanlar kuruluna başkanlık eattiği sürece, yani anayasanın kendine verdiği yetkileri kullandığı sürece, 2.8 milyar liralık alacağı takibe düşmüş olan bir kurumu devleti zarar ettirme pahasına, bir kamu bankasına aldırmasına asla izin vermez.

        Dolayısıyla bugün piyasada spekülasyon yapanlar, hisseleri yükseltip yüzde 10'a yakın primli bir şekilde akşam kapatanlar şunu bilsin ki, böyle bir alım şu anki finansal kriterlere göre söz konusu değildir.

        Bu alım 2001 yılında olur, başka hükümetler, başka başbakanlar döneminde olur.

        Bir bankanın 2.8 milyar liralık alacağı takibe düşmüşse o bankanın para verilip satın alınması söz konusu değil, BDDK tarafından finansal rasyolarını yerine getirip getirmediğinin takibi söz konusudur.

        Küçük yatırımcıları, amatör yatırımcıları bu spekülasyonlara inananları bir kere daha uyarmakta çok büyük yarar görüyorum.

        "SPK İNCELEMELİ"

        Bu spekülasyonu piyasada çıkarıp, ardından çok ciddi şekilde banka hisselerine prim yaptıranlar onlar da SPK'nın denetimine tabi olması gerekir. Buradan ben SPK'yı da göreve çağırıyorum. Resmi olarak da ayrıca göreve çağırırız. SPK da bugün bu hisselerde kimlerin alım yaptığını, yarın kimlerin satış yapacağını çok ciddi bir şekilde takip etmeli ve raporlamalıdır.

        BİST, SPK ve BDDK'nın regülatör kurum olarak kontrolünde olan bir dosyadır. Bu dosyayı da devletin kurumları takip etmelidir.

        Daha önce de aynı şey yapıldı.

        Başka bir bankaya satılacağına dair, hisselerle ilgili spekülasyon yapıldı.

        Hisseler yükseldi. Daha sonra 388 ayrı hesaptan satış yapıldı. Bütün bunlar devletin elinde var. Bunlar inceleniyor. Bu incelemelerin sonucunda ben çok ciddi sonuçlara ulaşılacağından eminim. Aynı spekülasyon bugün sayın Babacan'ın açıklamasından sonra tekrar yapıldı.

        HİSSELER ASANSÖRE DÖNDÜ

        Yiğit Bulut'un açıklamaları sonrasında bugünkü seans açılışında Bank Asya hisse senetleri yüzde 9.16 değer kaybıyla açılış yaptı.

        Dün ise Ali Babacan'ın açıklamaları sonrasında Bank Asya hisselerinin günlük değer artışı yüzde 8.26 olmuştu.

        ALİ BABACAN NE DEMİŞTİ

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kanal 24'e yaptığı açıklamalarda Bank Asya'nın Ziraat'e satılması hakkında görüşmeler yapıldığını söylemişti.

        Ali Babacan, kamu bankalarının faizsiz bankacılık faaliyetinde bulunması konusundaki soruyu yanıtlarken, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın birer katılım bankasına sahip olmasını istediklerini söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

        "Ziraat Bankası bu konuda çalışmaya başladıktan sonra Bank Asya ile görüştü. Henüz bu görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı satın alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur. Bunu arzu ediyoruz. Bankacılık sistemi açısından da bankanın kendisi açısından da olumlu bir sonuç oluşur diye düşünüyoruz açıkçası. Alanla satanın uzlaşması gerekecek ki bu alışveriş oluşsun ama biz hükümet olarak arzu ediyoruz.

        Vakıfbank bir ekip oluşturmuş durumda, aşağı yukarı 15-20 kişilik bir ekip. Bir iş planı çıkartıldı ortaya. Halkbank biraz daha geriden geliyor. Bankadaki genel müdür değişikliği, hazırlıkları 3-4 ay ertelemiş oldu. Bu konuda kararımızı ve talimatlarımızı verdik. Her bankanın kendi içiyle alakalı hazırlık süreçleri gerekebiliyor ya da piyasa şartlarının daha müsait olması beklenebiliyor. Biz siyasi kararımızı vermiş durumdayız ve kamunun katılım bankacılığı sektöründe olmasını arzu ediyoruz."

        YENİ BİR BİLGİ YOK

        Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ev sahipliğinde düzenlenen 7. Ticaret ve Sanayi Şurası'ndan ayrılırken bir gazetecinin "Ziraat Bankası Bank Asya'yı alacak mı almayacak mı tartışmaları var. Yiğit Bulut'un (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı) bu konuda açıklamaları oldu. Yaşananlar nedir?" sorusuna " Dün canlı yayında gelişmeleri tüm açıklığıyla anlattık. Onun haricinde yeni bir bilgi yok" yanıtını verdi.

        BANK ASYA YÖNETİMİ TOPLANTI HALİNDE

        Bank Asya'dan da konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmiş değil. Dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yapılan açıklamaların ardından acil olarak toplanan banka yönetiminin toplantısı bugün de devam ediyor. Öğleden sonra KAP'a konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması beklenen bankanın yapacağı açıklama merakla bekleniyor.

        HİSSELER İŞLEME KAPATILDI

        Öğleden sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılmasına karar verildiği açıklamasının ardından, Borsa İstanbul Bank Asya hisselerini geçici olarak işleme kapatma kararı aldı. KAP'a yapılan açıklamada hissenin pay piyasası yönetmeliğinin 25/a maddesi uyarınca kapatıldığı belirtilirken, hisselerin ne zaman işleme açılacağı hakkında açıklama yer almadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ