Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Borsa neden yükseliyor, borsada düşüş bitti mi, moody's açıklaması - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Borsa'yı günlerdir sallayan Moody's açıklaması henüz gelmiş değil. Fakat bugünkü Borsa seansının ikinci bölümünde ani bir yükseliş dalgası başladı. 28 Temmuz 2014 tarihinden bu yana yaklaşık yüzde 8 değer kaybeden BIST endeksi, bugün ilk seansta da Moody's, tedirginliğini üzerinden atabilmiş değildi.

        Fakat ikinci seansın açılmasıyla birlikte tüm ekran yeşile dönmeye başladı.

        Gündüz saatlerinde uluslararası piyasalarda yükseliş rekoru kıran dolar/TL kuru ise yine aynı saatlerde düşüşe döndü.

        İstanbul'un üzerinden geçen kara bulutların psikolojik etkisi midir bilinmez, BIST endeksine gelen ani alımlarla ilgili piyasalarda farklı yorumlar var.

        Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, dünyada dün gece tansiyon yükseldi. Ancak gündüz saatlerinde uluslararası piyasalarda yaşanan dolar/TL rekoruna rağmen aslında dolar endeksinde düşüş olduğunu belirtiyor. Özavcı, "Merkez Bankası'nın elindeki politika araçları kullanarak müdahale etme olasılığı dolar/TL kuruna 2.18 TL'den satış getirdi.

        Uluslararası piyasalardaki hava da doların yükselişin desteklemiyordu.

        Dolar/TL ve faizler yüksekken bazı fonlar bunu Türkiye'ye giriş için kısa vadeli fonlar fırsat görebiliyor.

        Bu fırsat görmenin de etkisi var" diyor.

        Ayrıca Özavcı, Moody's'in geciken açıklamasının da piyasadaki karamsar havayı biraz dağıttığı inancında.

        Öte yandan, Moody's'in açıklamasının beklendiği kadar kötü olmayabileceği yönünde bazı sızıntılar olup olmadığı da piyasalarda tartışılan bir diğer senaryo.

        Şu sıralar borsa endeksi yüzde 0.46 değer artışı yaşarken, dolar ise TL karşısında yüzde 0.09 düşüş gerçekleştiriyor.

        İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır ise BIST'te not kararı öncesi satışları durulduğuna dikkat çekiyor:

        BİST’te not kararı öncesi satışlar duruldu

        "Türkiye’de üç gündür Moody’s’in not indirebileceği spekülasyonları ile BIST’te görülen satışlar bugün ikinci seansta yerini alışlara bıraktı. Çarşamba günü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin bir tv kanalında Moody’s hakkındaki beklentisi ile gerilim artarken, TL Dolar karşısında yüzde 1’e yaklaşan değer kaybetmişti. BİST 100 Endeksi, bir gün içerisinde bin puanın üzerinde değer kaybederken, ekonomi çevrelerinde Ukrayna-Rusya’nın yarattığı jeopolitik gerginlik ve ABD’den faiz artırım endişelerine bir de Moody’s’in not indirim olasılıkları gündem konusu oldu. Diğer taraftan, Türkiye’nin ekonomik durumuna ve gelişen piyasalar arasındaki görünümüne bakıldığında, Moody’s’in not indirimi için ekonomik etkenlerin henüz yeterli mazeret vermediği söylenebilir. Bugün piyasalardaki toparlanma da, satışların üçüncü gününde Dolar’ın 2,18’lerin içerisine girmesine rağmen Borsa İstanbul’da bunun fiyatlanmasının zayıf kalmasına bağlanabilir.

        Moody’s not için PPK’yı bekleyebilir

        Ekonomik olarak en kötü ihtimalle “nötr” durumda olduğunu düşündüğümüz Türkiye ekonomisi için, Moody’s’den bir not indirimi olasılığı, ekonomik açıdan, düşük görünüyor. Bunun realiteye ulaşması, Moody’s’in kredi notu araştırmasını yoğunluklu olarak politik nedenlere bağlamasına yol açacaktır. Ekonomik bağlamda ise, yakın vade içerisinde herhangi bir kredi derecelendirme kurumundan not indirimi için TCMB’nin 27 Ağustos toplantısında faiz indirip indirmediğinin görülmesi gerekir. Mayıs’tan bu yana enflasyonda düşüş beklentisi ile faiz indiren TCMB’nin bu toplantıda indirim yapmaması gerektiği piyasadaki hemen hemen bütün ekonomistler tarafından ifade edilen bir durum. Enflasyondaki görünüm iyileşene kadar sıkı para politikasına devam edeceğini ifade eden TCMB Başkanı Sn. Erdem Başçı için de bu toplantının önemi gitgide artmakta."

        YÜKSELİŞİN SEBEBİ KAÇAN FONLAR MI?

        EPFR Global'in verilerine göre dünya genelinde gelişmekte olan piyasa hisse senedi fonlarına 6 Ağustos'ta sona eren haftada 3,9 milyar dolar sermaye girişi oldu. Gelişmekte olan piyasa hisse senedi fonlarına 9 haftadır sermaye girişi olurken, ABD piyasalarına odaklı hisse senedi fonlarından yaşanan 19 milyar dolar sermaye çıkışının etkisi ile global hisse senedi fonlarından 16,3 milyar dolar çıkış yaşandı. Önceki hafta 11,3 milyar dolar sermaye girişi yaşanmıştı. 6 Ağustos haftasında global tahvil fonların da da 3,2 milyar dolar çıkış oldu. Tahvil fonlarındran 7 haftadır ilk kez sermaye çıkışı gerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ