Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para moody's raporu, Türkiye raporu, Moody's raporu çevirisi - Para Haberleri

        Moody's Investors Service, Türkiye'de 10 Ağustos tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının, devaml eden yurtiçi politik gerilim ve 2015 Haziran'da yapılacak parlamento seçimlerine kadar devam edecek belirsizlik nedeniyle Türkiye'nin kredi notunun önündeki önemli ekonomik ve kurumsal zorlukları (yavaş büyüme, yüksek enflasyon, kayda değer dış kırılganlıklar ve TCMB gibi önemli kurumların bağımsızlıklarında zayıflama) çözmeyeceğini savundu.

        Moody's, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarının etkilerinin, yeni Başbakan belirlenene ve 2015 parlamento seçimleri AKP'nin anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edip etmediğini ortaya koyana kadar tam olarak görülemeyeceğini savundu. Parlamento seçimleri ve yeni hükümetin oluşumunu AKP'nin içindeki bölünmelerin ekonomi politikası ve yönetim yaklaşımını nasıl etkileyeceği konusunda bazı işaretler vereceğini ifade eden Moody's, AKP içindeki dinamiklerin gelişiminin politik gerilim ortamının ve 2013 ortasından bu yana süren belirsizliğin devam etmesine yol açabileceğini vurguladı.

        Yayınladığı raporda Başbakan Erdoğan ve AKP hükümetlerinin sadece yapılan yapısal iyileştirmelerden değil, aynı zamanda global likidite ve yabancı sermaye girişleri, hızlı kredi büyümesi yoluyla sağlanan tüketim ve yatırım artışlarından faydalandığını belirten Moody's, ancak 2003'dan bu yana sağlanan ivmenin devam ettirilmesinin önümüzdeki dönemde zorlaşacağına işaret etti.

        Önümüze bakıldığında risklerin aşağı yönlü olduğunun görüldüğünü belirten Moody's, artan jeopolitik risklerin yılın ikinci yarısında net ihracatın ilk çeyrekteki pozitif etkilerini azaltacağını öngördüklerini işaret ederek, bunu sonu olarak Türkiye ekonomisinde büyümenin bu yıl 2013'deki yüzde 4'ten 3'e gerilemesini beklediklerini ifade etti.

        Moody's, TCMB'nin gösterge faiz ve gecelik borçlanma faizinde yaptkığı indirimlerini Türkiye'de enflasyon risklerini artırdığını ve bunun merkez bankasının bağımsızlığı konusunda kuşkuları ateşlemesinin muhtemel olduğunu vurguladı.

        Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003'te başbakan olmasının ardından 2013 yılına kadar olan süreçte yıllık ortalama %5 büyüme gösterdiğine dikkat çeken Moody's, "Bu büyüme, istikrarlı bir ekonomi politikası, iki haneli enflasyon rakamlarının sona erdirilmesi (Erdoğan başbakan olduğu yıl enflasyon rakamı %18,4'lerdeydi), ihraç edilen ürünlerin çeşitlendirilmesi ile kamu maliyesinde yapılan gözle görülür düzenleme ve iyileştirmenin yanı sıra bankacılık sektöründeki düzenlemeler sonucu oluştu" tespitinde bulundu.

        Moody's, cari açıkla ilgili ise şu tespitlerde bulundu: "Buna ek olarak dengelenme sinyalleri verse de mevcut cari açık halen büyüklüğünü koruyor ve bunun finansmanı da yabancı para akışından geçiyor. Ocak-Mayıs 2014 tarihleri arası için açıklanan mevcut cari açık 19.8 milyar dolar olarak açıklandı -ki bu geçen yıla oranla 12.4 milyar dolar daha az- - Yine de, Türkiye'nin ikinci en büyük ticaret ortağı olan Irak'taki kriz , ihracattaki büyüme ve petrol fiyatları başta olmak üzere Türkiye'nin ödeme dengelerini tehdit etmeye ve olumsuz etkilemeye devam edecek gibi görünüyor."

        Daha sonrasında yapılan haberler, raporun seçimi etkilememek için ertelendiği yönünde gelen bazı kulislere dikkat çekmişti.

        Moody's ise yaptığı açıklamada; raporların açıklanması için belirli takvimler konulduğu, bu takvimlerden herhangi birinde hazırlanan raporların açıklanabileceğini duyurmuştu.

        Hatırlanacağı gibi Moody's'in cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde açıklaması beklenen rapor piyasalarda sert dalgalanmalara yol açmış, fakat raporun açıklanması için verilen tarihte rapor açıklanmamıştı.

        Daha sonrasında yapılan haberler, raporun seçimi etkilememek için ertelendiği yönünde gelen bazı kulislere dikkat çekmişti.

        Moody's ise yaptığı açıklamada; raporların açıklanması için belirli takvimler konulduğu, bu takvimlerden herhangi birinde hazırlanan raporların açıklanabileceğini duyurmuştu.

        DOLARDAKİ YÜKSELİŞ SÜRDÜ

        Rapor öncesinde zaten yükseliş belirtileri veren dolar, raporuna açıklanmasının hemen ardından yükselişine devam etti.

        Dolar halen 2.16 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ