Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar ekonomi yönetiminin başında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kalmaya devam edeceği beklentileriyle kur ve faizler geriledi. - Para Haberleri

        Yurtiçinde siyasi gelişmelere odaklanan piyasalarda yeni kabinede ekonomi yönetiminin başında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kalmaya devam edeceği beklentileri ve Rusya-Ukrayna tarafında jeopolitik riskleri artıracak yeni gelişmelerin olmamasıyla kur ve faizler geriledi.

        DOLARDAKİ SON DURUMU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN BORSADA GÜN SONUNU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

        Öğleden sonra dolar/TL 2.16 seviyesinin altına gerilerken, TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AKP'nin siyasi geleceği ve yeni başbakan olacak isim tartışılırken piyasalar ise en çok ekonomi yönetiminde Babacan'ın kalıp kalmayacağına odaklanıyor.

        Erdoğan, 21 Ağustos'ta yapılacak Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında partinin yeni genel başkanının kim olacağının ele alınacağını ve çıkan ortak adayın o gün açıklanabileceğini söyledi. Öte yandan Reuters'da geçen ay yayınlanan bir haberde, AKP'li yetkililerin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in genel seçime kadar kabinede kalmaya devam edeceğine kesin gözüyle baktıkları belirtilmişti.

        "BU AYIN SONUNDA BELİRGİNLEŞECEK"

        Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Ali Babacan'ın görevinde kalacağı beklentileri piyasada etkili. Faiz tarafında bir miktar yabancı alımı gördük, hem iki hem de 10 yıllık faizlerde gevşeme söz konusu. Ancak yaz rehaveti henüz tam olarak ortadan kalkmış değil o yüzden hacimlerin de çok parlak olduğu söylenemez. Şu anda Türkiye piyasasını bozacak ana etken siyasi gelişmeler ve bu ayın sonunda da bazı şeyler belirginleşecek" dedi.

        Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.47, valörlüde yüzde 9.43 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta son işlemde yüzde 9.40, valörde yüzde 9.32 seviyesindeydi. Öte yandan dün spot kapanışta yüzde 9.36, valörlüde yüzde 9.35 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta son işlemde yüzde 9.18, valörde yüzde 9.23 seviyesindeydi.

        Döviz piyasasında girişlerin yanı sıra bir miktar kurumsal talebi de görüldüğünü belirten bankacılar, bu talebin kurda düşüşü bir miktar sınırladığını da belirtiyor.

        Bir bankacı, "Döviz tarafında kurumsal talep görüyoruz. Öte yandan siyasi gelişmelere yönelik beklentiler piyasada oldukça etkili. TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden geçen haftadan beri yüzde 1-2 negatif ayrıştı. Bugün ise Babacan'ın kalacağı beklentileri olumlu yansıyor ve TL'nin performansı biraz daha iyi" dedi.

        Bu sabah saat 0838 itibariyle 2.1650/2.1655 seviyesinde olan dolar/TL, 2.1587'ye kadar geriledikten sonra saat 1710'da 2.1612/2.1617 seviyesinde. Bu sabah 2.5283 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 2.5177'ye kadar geriledikten sonra aynı saatte 2.5204 seviyesinde.

        DIŞ GELİŞMELER

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, Avrupa Birliği, Ukrayna ve Rusya liderlerinin 26 Ağustos'ta Minsk'te bir araya gelerek enerji güvenliği ve doğu Ukrayna'daki uzlaşmazlığı görüşeceğini açıkladı.

        Öte yandan İsrail, Filistinli militan gruplarla sağlanan ateşkesin sona ermesine saatler kala Gazze'den ateşlenen üç roketin İsrail'in güneyine isabet ettiğini açıklarken, roketlerin ardından Gazze Şeridi'ne saldırı düzenledi ve Kahire'deki müzakerecilerini geri çağırdı.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ