Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının aşağı yönlü risklere karşı daha kırılgan hale getirdiğini vurguladı. - Para Haberleri

        Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen Türkiye'de siyasi riskin hala yüksek olduğunu belirten Fitch'den şimdi de bankalara uyarı geldi. Fitch'den gelen açıklama sonrası dolar 2.18 TL'nin üzerine çıktı.

        DOLARDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

        Kredi talebinin mevduatta büyümeyi aştığı ortamda, Türk bankalarında yabancı para cinsinden yükümlülüklerin arttığını, özelliklede kısa vadeli yükümlülüklerin arttığını belirten Fitch, artan kısa vadeli borçlanmalar ve döviz cinsinden varlıkların parasallaştırılması kabiliyetine ilişkin belirsizliğin bankaları aşağı yönlü risklere karşı daha kırılgan hale getirdiğini vurguladı. Bankaların yabancı para cinsinden nakitlerinin sınırlı olduğunu belirten Fitch, bu ortamda bankaların dış borç servisi için Merkez Bankası rezervlerini kullanmalarının gerekeceğine de işaret etti.

        Fitch raporunda, "4 büyük özel bankanın 2008 yılı sonunda bu yana toplam kredilerinin 2,5 kat arttı. Kredi kalitesi ölçümleri kredilerin sağlıklı olduğunu rapor etse de hızlı büyümenin performansta kötüleşmenin maskelenmesine kısmen yardım ettiği de görülüyor. 2014'ün ilk yarısında kredilerde büyümede bir yavaşladı. Sektör kredi büyümesi yüzde 7,3'e yavaşladı ve toplam kredi büyümesini bu yıl tarihi hızın altında yüzde 15-20 civarında olacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

        TL’DE DALGALANMA KALICI

        Faizlerde kesni değişiklikler ve TL'nin önemli para birimleri karşısında dalgalanmasının büyük olasılıkla süreceğini belirten Fitch, 4 büyük özel bankanın kredi profillerinin oynak faaliyet ortamına karşı hassas olduğunu vurguladı. Bununla birlikte Fitch, bu bankaların geniş ve çeşitlendirilmiş şube ağlarının kredibilitelerinin güçlü bir kaynağı olduğuna da işaret etti.

        4 bankanın sermaye seviyelerinin uluslararası standardlara göre hala rahat olduğunu ifade eden Fitch, Çekirdek Sermaye rasyolarının yüzde 10'ün üzerinde olduğunu belitti. Ancak Fitch, sermaye tamponlarnının 2010'dan bu yana aşınmakta olduğuna, sıkı regülatör talepleri, TL'nin değer kaybının döviz cinsinden varlıklar üzerinde etkisinin düzenleyici otoritenin öngördüğü sermaye rasyolarını aşağı çektiğine dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ