Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABD Merkez Bankası (FED)'in Jackson Hole'da düzenlediği ekonomi sempozyumu başladı, Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşması - Para Haberleri

        Piyasaların gün boyu nefesini tuttup beklediği an geldi çattı!

        ABD Merkez Bankası'nın (FED) Jackson Hole'da düzenlediği ekonomi sempozyumu başladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın da katıldığı sempozyumda FED Başkanı Jannet Yellen, günboyu hem yurt içi hem de yurtdışı piyasaların merakla beklediği konuşmasını yaptı.

        İSTİHDAMDAKİ ZORLUKLAR!

        FED Başkanı Janet Yellen, Jackson Hole'daki konuşmasına başladı. Fed Başkanı Janet Yellen, Jackson Hole'da yaptığı konuşmada Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinin istihdam piyasasında hala önemli miktarda kullanılmayan kapasite olduğuna inandıklarını söyledi. İstihdam piyasasındaki kullanılmayan kapasitenin büyüklüğü konusunda belirsizliğin devam ettiğini belirten Yellen, "İstihdam piyasasındaki

        atıl, kullanılmayan kapasitenin büyüklüğünü ölçmek, ekonomik şartların normale yaklaştığı ortamda giderek zorlaşıyor" diye konuştu.

        FAİZ ARTTIRIMI İŞARET ETTİ!

        Fed'in uygun para politikası için elinde kolay bir reçete olmadığını da ifade eden Yellen, erken bir faiz artırımın istihdam piyasasının tam olarak toparlanmasını engelleyebileceğini vurguladı. Bununla birlikte Yellen, işsizlik oranının FOMC'nin öngördüğünden daha hızlı düşmekte olduğunu ve bu durumun Fed'in erken hareket etmesini gerektirebileceğine de işaret ederek erken faiz arttırım sinyali verdi.

        DOLAR BİR AŞAĞI BİR YUKARI

        Toplantı öncesinde 2.18 seviyesinde bulunan dolar/TL FED Başkanı Yellen'in istihdamdaki zorluklardan bahsetmesiyle 2.1760'a kadar geriledi. Ancak daha sonra Yellen'in faiz arttırım sinyali vermesiyle dolar/TL tekrar 2.18'in üzerine çıktı. Gün içerisnde 1.3297'ye kadar çıkan euro/dolar paritesi de Yellen'in açıklamalarının ardından 1.3238'e kadar geriledi. Yellen'İn yaptığı açıklamalar piyasalar tarafından tam olarak algılanmadığı için dalgalanmalara neden oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ