Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Moody's, British Petrol'un (BP) not görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürürken, "A2" olan uzun vadeli mevduat notunu korudu.Moody's, British Petrol'un (BP) not görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürürken, "A2" olan uzun vadeli mevduat notunu korudu. - Para Haberleri

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, British Petrol'un (BP) not görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürürken, "A2" olan uzun vadeli mevduat notunu korudu.

        Moody's'ten yapılan yazılı açıklamada, BP'nin not görünümünün aşağı yönlü revize edilmesinin, şirketin 2010 yılında Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısında "aşırı derecede ihmalkar" davrandığına hükmeden mahkeme kararından kaynaklandığı belirtildi. Ayrıca, BP'ye bağlı şirketlerden BP Finance PLC ve BP Corporation North America Inc'in not görünümlerinin de negatife çevrildiği bildirildi.

        Açıklamada, BP'ye verilecek para cezasının miktarı ve zamanlamasının henüz bilinmediğinin altı çizilirken, negatife düşürülen kredi görünümünün, "Temiz Su Yasası" kapsamında ödenecek ceza yükümlülüğünü yansıttığı kaydedildi. 18 milyar doları bulabileceği belirtilen bu cezanın, BP'nin ödemeye hazır olduğu 3,5 milyar dolardan çok daha yüksek olduğu aktarılırken, petrol sızıntısının toplam maliyetini, şirketin üst sınır olarak belirlediği 40 milyar doların oldukça üzerine çıkarabileceği belirtildi.

        "NOT İNDİRİMİ GELEBİLİR"

        Moody's açıklamasında, BP'nin "aşırı derecede ihmalkar" bulunmasından kaynaklanan yeni cezaların şirketin kredi notunda indirime neden olabileceğinin sinyali verildi. Böyle bir durumda gerçekleşecek agresif hisse senedi geri alımlarının, şirketin kredi notu üzerinde daha fazla baskı oluşturacağı uyarısında da bulunuldu.

        Öte yandan, "BP'nin büyüklüğü, artan nakit para akışı ve temel ticari pozisyonun, sektörün daha yüksek kredi notuna sahip şirketleriyle aynı doğrultuda" olduğu kaydedilen açıklamada, petrol sızıntısına ilişkin yükümlülüklerin açıklık kazanması ve yerine getirilmesi durumunda şirketin kredi notunun yukarı yönlü revizesinin de mümkün olduğunu belirtildi.

        Moody's'in, BP'nin not görümünü revize etmesine neden olan mahkeme kararı, ABD New Orleans Bölge Mahkemesi Yargıcı Carl Barbier tarafından geçen hafta alınmıştı. Yargıç Barbier, 2010 yılında Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısında, BP'nin "aşırı derecede ihmalkar" davrandığına hükmederek, "artırılmış para cezasına" çarptırılmasına karar vermişti.

        BP'nin Meksika Körfezi'nin bazı bölgelerini çevre felaketine sürükleyen bu petrol sızıntısı nedeniyle yaptığı hukuki anlaşmalar, ödediği cezalar ve başlattığı çevre programlarının toplam maliyetinin şimdiden 43 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ