Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları ve bu kararlara ilişkin öncü ekonomik veriler ile geçen hafta aşağı yönlü bir seyir izleyen doların küresel bazda sert değer kazanmasına bağlı olarak güne 2,1750'nin üzerinde başladı - Para Haberleri

        Küresel piyasalarda hızla yükselen dolar Türkiye'de de güne sıçrama ile başladı ve 2.20 lirayı da aştı.

        Haftanın ilk gününü 2.16 lira dolayında kapatan ABD para birimi, günün ilk işlemlerinde 2.1750 liradan işlem gördükten sonra kesintisiz yükseldi ve 2.20 lira ile 27 Mart'tan bu yana en yüksek düzeyine çıktı.

        1 DOLAR KAÇ TL?

        ALTINI DA YAKTI

        Dolardaki yükseliş altını da vurdu. Altının onsu uluslararası piyasalarda düşüşünü sürdürerek 1.255 dolar seviyelerine geriledi.

        EURO VE FAİZ DE YÜKSELDİ

        Dolardaki yükselişe paralel olarak, parite itkisiyle yükselişe geçen euro da yeniden 2.80 lira sınırını aşarak 2.8229 liraya kadar yükseldi. Piyasalardaki hareketlenme faizi de etkiledi ve Pazartesi günü yüzde 9'un altına inan gösterge tahvilin faizi bu düzeyi yeniden geçerek yüzde 9.01'e çıktı.

        BORSA GERİLEDİ

        Dövizdeki hızlı tırmanış hisse senedi fiyatlarını ise düşürdü. Açılışta 82,183 puana kadar yükselen Borsa İstanbul Endeksi, günü yüzde 2.58 kayıpla kapandı. Gün içinde kademeli olarak gerileyen BIST-100 endeksi kapanışa doğru 80,000 teknik destek seviyesinin altını gördükten sonra 80,080.22 puandan kapandı.

        DOLARI FED'İN ARAŞTIRMASI TETİKLEDİ

        Dolardaki hızlı tırmanışı, küresel yatırımcıların, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımları için görüşlerinin, bankanın yaptığı bir araştırma ile uyuşmadığını göstermesi tetikledi. ABD Merkez Bankası'nın yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre, yatırımcılar FED'in faizleri daha uzun süre düşük tutup daha yavaş artırmasını bekliyorlar. Araştırmanın sonuçlarına ilişkin haber küresel piyasalara ulaştıktan sonra dolarda global olarak başlayan değer kazancı, tüm para birimlerinin yanında lirayı da geriletti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ