Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Fitch Türkiye açıklamaları, Fitch Türkiye raporu - Para Haberleri

        Fitch Ratings, bu yılın başlarında yapılan politika ayarlamalarınınbaşarısına rağmen, Türkiye'nin ekonomik yeniden dengelenmeye doğruilerleyişinin 2014'ün geri kalanında daha zorlu hale gelebileceğinibildirdi. Fitch, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın kırılganlığına veartan jeopolitik riskin cari işlemler hesabında düzelmeyi yavaşlatabilecek olmasına rağmen, para politikasının Mayıs ayındanbu yana gevşetildiğine de dikkat çekti.

        Fitch Ratings, bugün İstanbul ve Londra'da düzenlenecek konferanslaröncesi yayınladığı Türkiye değerlendirmesinde, son dönemde açıklananverilerin yeniden dengelenme konusunda karışık mesajlar verdiğineişaret etti. 2013 yılı ile karşılaştırıldığında yıllık kredi büyümesininTMCB'ye göre yüzde 20'lere geriledriğini belirten Fitch, ancak kredi büyümesindeki düşüşün hızının yavaşladığına, daha fazla faizindiriminin trendi kolaylıkla tersine çevirebileceğine de dikkatçekti. Fitch, TCMB araştırmalarının cari işlemler dengesinin kredi büyümesine karşı özellikle hassas olduğunu ortaya koyduğunu işaretetti.

        Genel seçimler öncesinde ekonomik popülizmin halen bir risk olduğuna dikkat çeken Fitch, buna karşılık Türkiye'nin uluslararası piyasalara erişimi ve bankaların yüksek borç döndürme oranlarıyla dış şoklara karşı dirençli olduğunun da altını çizdi.

        Fitch tecrübeli ekonomi yönetiminin hükümetteki görevinin devam ettiğinin altını çizerken bütçe sonuçlarının mali disiplinin korunduğuna işaret ettiğini belirtti.

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, TCMB'nin üzerindeki faiz indirimi yönündeki siyasi baskının azaldığına yönelik ise bir işaretin bulunmadığını vurguladı.

        FITCH/RAWKİNS: NOT İNDİRİMİ YOK!

        Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili de 3 Ekim 2014'te gözden geçirme yapılacağını açıkladı.

        Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, kritik not kararı öncesinde Türkiye'nin kredi notuyla ilgili açıklamalarda da bulundu. Rawkins, Türkiye'nin bankacılık sektöründe yatırım yapılabilir notunu koruduğuna dikkat çekerken, "Herhangi bir şekilde karşı karşıya olduğumuz durumun ülkenin notunu aşağı çekmesi söz konusu değil" dedi.

        "EKONOMİK POPÜLİZM SEÇİMLER ÖNCESİ BİR RİSK"

        Fitch Ratings, bu yılın başlarında yapılan politika ayarlamalarınınbaşarısına rağmen, Türkiye'nin ekonomik yeniden dengelenmeye doğruilerleyişinin 2014'ün geri kalanında daha zorlu hale gelebileceğinibildirdi. Fitch, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın kırılganlığına veartan jeopolitik riskin cari işlemler hesabında düzelmeyiyavaşlatabilecek olmasına rağmen, para politikasının Mayıs ayındanbu yana gevşetildiğine de dikkat çekti.

        2013 yılı ile karşılaşırıldığında yıllık kredi büyümesininTMCB'ye göre yüzde 20'lere geriledriğini belirten Fitch, ancak kredibüyümesindeki düşüşün hızının yavaşladığına, daha fazla faizindiriminin tdrendi kolaylıkla tersine çevirebileceğine de dikkatçekti. Fitch, TCMB araştırmalarının cari işlemler dengesinin kredibüyümesine karşı özellikle hassas olduğunu ortaya koyduğunu işaretetti.

        Çekirdek enflasyonun yılın başından bu yana yüzde 9'un, TCMB'ninyıl sonu hadefinin ve orta vadeli hedefin, oldukça üzerinde olmaya devam ettiğini belirten Fitch, buna rağmen para politikasınıngevşetildiğini hatırlattı. TCMB'nin faiz indirmesi yönündeki politikbaskının yapılan indirimlere rağmen gevşeme işareti göstermediğiniifade eden Fitch, aksine bu tür baskıların 2014 2. çeyrek GSYHverisi sonrasında yoğunlaşabileceğine inandıklarını vurguladı.

        Ekonomik populizmin gelecek yıl yapılacak parlamento seçimleriöncesinde bir risk olmaya devam ettiğini belirten Fitch, bununlabirlikte yeni Bakanlar Kurulu atamalarının güvenilir ve deneyimlibir ekonomi takımının görevde olmaya devam etmesinin istendiğiniortaya koyduğuna dikkat çekti.

        "TÜRKİYE EN KIRILGAN ÜLKELERDEN BİRİ"

        Yüksek enflasyon gibi, yüksek cari işlemler açığının, uzunvadeli yapısal reformlar olmadan yüksek büyümenin sağlanması içinbir tercih gibi durduğunu öne süren Fitch, cari işlemler açığındadüzelmenin yavaşlamasını beklediklerini vurguladı. Fitch, 2014 yılındaGSYH'nın yüzde 6,2'si seviyesinde olacağını tahmin ettiği cari işlemleraçığının 2015 yılında yüzde 5,7 seviyesine gerileyceğini öngördü.

        Fitch, yüksek cari işlemler açığı ve dış finansman ihtiyacınınkredi zayıflığı oluşturduğunu ve Türkiye'nin Fitch'in şok senaryosuiçinde yer alan sermaye girişlerinde bir düşüşe karşı en kırılgangelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığını da vurguladı.

        Türkiye'nin dış sermaye piyasalarına ulaşımını devam ettirmesineve bankalar ile şirketlerin yüksek borç çevirme oranları yakalamalarınabağlı olarak dış şoklara karşı diençli kaldığını belirten Fitch, temelsenaryosunda piyasalara ulaşamın devam edeceğini öngördüğünü ifade etti.Bununla birlikte kısa vadeli borçların toplam borç stoku içindekipayının 2007 yılına göre ikiye katlaraka yüzde 32'ye çıktığına işareteden Fitch, bunun büyük ölçüde bankaların borçlanmalarındankaynaklandığına dikkat çekti. Fitch, bankaların dış piyasalarayönelik daha ağır bir senaryoya karşı kırılganlıklarının bu kısavadeli borçlar nedeniyle yükseldiğini vurguladı.

        Bankaların, ROM içindeki döviz varlıklarının arttığına dikkatçeken Fitch, bunun brüt uluslararası rezervlerin tam olarak TCMB'ninkontrolünde olmayabileceğine işaret ettiğini, bu durumun otoritelerinbir dış likidite krizi durumunda manevra için potansiyel alanlarınınsınırlayıcı etki yapacağını belirtti.

        Fitch, Türkiye'nin ülke kredi profilinin bugün İstanbul veLondra'da yapılacak konferanslarda tartışılacak konular arasındayer aldığını de ifade etti.

        DEVAM EDİYOR...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ