Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Merkez Bankası Başkanı, Kastamonu'da para politikalarıyla ilgili bir konferans veriyor. - Para Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu'da para politikalarıyla ilgili bir konuşma yapıyor. İşte Başçı'nın konuşmalarından satır başları:

        "Enflasyonda iyileşmeye kadar para politikalarında sıkı duruş sürecek. Gıda fiyatlarının geçici hareketlerinden sonra enflasyon düşecek"

        "İhracat odaklı ihracatın çektiği büyüme gözlenmeye başlandı. Türkiyenin dünya ihracat pazarlarında payı giderek artıyor. Türkiye ithalatının, dünya ithalatı içerisindeki seyri yatay."

        "Giderek dış ticaret makası kapanıyor. Zorlu küresel koşullara karşılık Türkiye'nin ihracatı artmaya devam ediyor. Türkiye'nin ihracat odaklı büyümeye başlaması 2014'ün iyi haberi. "

        "Gelişmiş ülkelerde çıktı oranı hala çok yüksek. Dünya, yavaş büyüme dönemine girdi. Bizim iddiamız bu dönemde dünyaya daha çok mal satmak."

        "Avrupa'da deflaslasyon korkusu var. İskoçya'daki referandum beklentileri sterlinde değer kaybına yol açtı. Yurt dışındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz."

        "Elimizde yeterince araç var, herhangi bir tedbir almak gerekirse anında çekinmeden tedbir alabiliriz"

        2. ÇEYREKTEKİ BÜYÜME İYİ SAYILIR

        "Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya baktığımızda ikinci çeyrekte büyüme hızında bir miktar düşüş gördük."

        "Tarımın büyümeye olanı negatif oldu. Tarım hasılasında bir eksi rakam var. En kurak yıllardan birini yaşadığımızdan tarım tarafı eksiye düştü."

        "Kuzeyimizdeki jeopololitik olaylar Rusya'ya ihracatı, güneyimizeki olaylar Irak'a olan ihracatı olumsuz etkiledi. Buna karşın büyümeyi yüzde 2 civarında tutmak sevindirici. Son çeyreğe doğru büyümenin artmasını bekliyoruz. Bu koşullarda 2. çeyrek büyümesi iyi sayılabilir."

        "2. çeyrekteki büyümeye net ihracatın katkısı oldu. Irak'a ihracat yüzde 30 azalırken Avrupa Birliği ülkelerine ihracat arttı. İhracatta 2. sırada olan Irak'ın yerini İngiltere'nin aldığını görüyoruz."

        "Orta ve uzun vadeli risklere karşı hedge mekanizmalarının kullanılması gerekiyor."

        İŞTE İŞSİZLİĞİN AZALMAMASININ NEDENİ

        "2009 yılında Türkiye'de istihdam çok hızlı arttı. Bu kadar hızlı istihdama karşın işsizliğin hızlı bir şekilde düşmemesinin nedeni, istihdama genç nüfusun ve kadınların katılımının artması."

        "15 yaş ve üzeri nüfusun iş gücüne katılımının yüzde 50'yi geçtiğini görüyoruz. Bu konu sayesinde ücret konusunda enflasyona bir baskı olmuyor."

        "Carı açık firmaların doğrudan borçlanmaları, doğrudan yatırımlarla toparlanıyor. Bankaların borçlanma konusunda herhangi bir sıkıntısı bulunmuyor."

        "Türkiye'nin tasarruflarını arttırmak bizim için stratejik bir amaç. Cari açığın ilacı, tasarrufların artması diyebiliriz. Cari açıkta dengelenme öngörüldüğü şekilde devam ediyor. Tasarruflar artmadan sorunu kalıcı olarak çözemeyiz. Tasarrufların arttırılması için ek önlemler alınması gerekir. Tasarrufların milli hasılaya oranı yüzde 19'a çıkması halinde cari açık sorunu kalmaz."

        "Enflasyounun bir miktar üstü faiz verilmesi gerekiyor ki mevduat artsın."

        "Özel şirketler ve hanehalkı borçlanmaları basiretli bir şekilde gerçekletirmeli."

        SERT FAİZ İNDİRİMİ KUR ENFLASYONUNA NEDEN OLUR

        "Mali disiplin ve MB'nin bağımsızlığı sayesinde enflasyon ciddi oranda azaldı. Enflasyonu yüzde 5'e indirmemiz lazım, bu yönde bir irade var. Enflasyonun düşürüleceğine yönelik inancın zayıfladığı gözleniyor, yeniden güçlendirilmesi gerekiyor. Enflasyonun düşürülmesi uzun vadeli faizlerin düşürülmesine katkı yapacaktır. Burada anahtar, eflasyon beklentilerini aşağı çekmek. Enflasyon beklentilerinin azaldıkça faizlerin düştüğü görülecektir."

        "Gıda enflasyonunu çözmemiz bize çok yardımcı olacak. Gıda enflasyonunda hükümet iradesi söz konusu. Biz de görüş bildireceğiz"

        "Merkez Bankası olarak sert kur hareketlerini önlemek üzere biz üzerimize düşeni yaptık. Sert faiz indirimiyle vatandaş ve yatırımcılar elindeki TL'yi dövize çevirecektir böylece TL değer kaybına uğrar. Vatandaşın dövüze yönelmesi kur enflasyonuna olumsuz etki yapar. Enflasyonda kur etkisi azalırken gıda geçişkenliği artıryor. Gıda ve yemek harici enflasyon yüzde 7.42'nin altına inebilir. Enflasyona karşı aldığımız önlemler yanıt vermeye başladı, gıda hariç düşüş var."

        "Mayıs ayında Türkiye'nin risk priminde iyileşme görülüyor. Doğru politikaların uygulanması halidne risk primindeki düşüş devam eder. Belirsizliklerin azalmasıyla risk primi daha da azalacaktır. Reeskont kredileri kanalıyla ihracatçılara destek vermeyi sürdürüyoruz. Reeskont'tan dönüşlerle eylülde rezervlerimize 1.4 milyar TL'lik katkı sağlanacak. Her ay net 1 milyar dolarlık rezerv biriktiriyoruz."

        FAİZ ARACINI DİKKATLİ KULLANACAĞIZ

        "Zorunlu karşılıklara telafi edici faiz aracını dikkatli, ölçülü ve kademeli adımlarla kullanabileceğiz. Bunun sinyalini mayıs ayında vermiştik. Bunun önündeki çalışmaları kasım ayındaki finansal istikrar raporu öncesinde belli bir noktaya getirip kamuoyuna duyurmamız söz konusu. Oradan mevduat faizlerine ufak da olsa olumlu yansıma olacaktır"

        ""Eğer faizi çok sert bir şekilde eski seviyesine getirseydik, ocaktaki aynı durumu bir defa daha yaşardık. İki kere iki dört. Bu kesin. Faiz kararlarının geri adım atma ihtiyacı olmayacak şekilde alınması gerekli. Yerli para cinsi dış ticaret konusunda teknik çalışma yürütüyoruz, ancak hızlı sonuç alınacak gibi değil"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ