Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına yaklaştığına ilişkin beklentilerle doların geçen hafta başlayan tırmanışı sürerken, Türkiye'de de faizler yükseldi. Doların güç kazanmasıyla zayıflayan altın sekiz ayın en düşük düzeyini gördü - Para Haberleri

        ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına yaklaştığına ilişkin beklentilerle doların geçen hafta başlayan tırmanışı sürerken, Türkiye'de de faizler yükseldi. Doların güç kazanmasıyla zayıflayan altın sekiz ayın en düşük düzeyini gördü.

        ABD Merkez Bankası'nın 16 ve 17 Eylül günlerinde yapacağı faiz toplantısından, varlık alımlarının Ekim ayında sonlandırılması kararının çıkması bekleniyor. ABD Merkez Bankası, uyguladığı genişleme politikası çerçevesinde, geçen yıl sonuna kadar her ay tahvil alımlarıyla piyasaya 85 milyar dolar sürüyordu. Banka bu yıl boyunca her ay 10'a milyar dolarlık azaltımlarla piyasaya para sürme işlemlerini kademeli olarak azalttı.

        1 DOLAR KAÇ TL?

        DOLAR YÜKSELİŞTE

        Küresel piyasalarda güç kazanarak, euro karşısında 1.30 düzeyinin de altına inerek, 1.2957'den işlem gören dolar, Türkiye piyasalarında da güne 2.22 liranın üzerinde başladı. Sabah saatlerinde 2.2237 liraya kadar yükselen dolar, 2.2200 - 2.2210 lira düzeyinde hareket etmeye başladı.

        Dolar karşısında zayıflayan euro, lira karşısında ise, parite etkisiyle 2.87 liranın da üzerine çıkarak, 2.9 liraya dayandı. Dolar ve eurodaki yükselişe paralel olarak, yarı yarıya iki para biriminden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.54'ü geçerek 2.55'e yaklaştı.

        BORSA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

        Borsa İstanbul'da hisse senetleri de yeni haftaya kayıpla başladı. Borsa İstanbul Endeksi, ilk işlemlerde yüzde 0.17 düşüşle 77 bin 685 puana geriledi.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYIN

        FAİZLER ARTTI

        Liranın döviz piyasalarında değer kaybı, Türkiye'de Merkez Bankası'nın faiz indirim alanını daralttığı öngörüsüyle tahvil-bono piyasasında da faizlerin artmasına yol açtı. Piyasada 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.17 düzeyinden yüzde 9.30'a kadar çıktı. İki yıllık gösterge olan 13 Temmuz 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9.05 düzeyinden yüzde 9.23'e yükseldi.

        PETROL

        ABD'de faiz artışıyla küresel ekonomide yavaşlama olacağı öngörüleriyle, jeopolitik gerginliklere karşın petrol fiyatlarındaki düşüş hafta başında da sürdü. Brent ham petrolünün varil fiyatı, talepte zayıflama olasılığına karşılık küresel arzın artmasının da etkisiyle 97 doların altına gerileyerek iki yıldan uzun sürenin en düşük düzeyine geriledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ