Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık ABD ile Türkiye arasındaki kişisel banka bilgileri paylaşma anlaşmasında imza aşamasına gelindi - Para Haberleri

        ABD Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası (FACTA) kapsamında ABD ile Türkiye arasında yürütülen kişisel banka bilgilerinin karşılıklı paylaşımı anlaşmasında imza safhasına gelindi. Hükümetlerarası anlaşmanın (IGA) Ekim ayında imzalanması, iç hukuk prosedürünün 2015 sonunda tamamlanması bekleniyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye, Türkiye'de yaşayan ABD vatandaşları, yeşil kart sahipleri, Türkiye'de ticari faaliyeti ve varlığı olanlara ait banka hesap, hareket ve bakiye bilgilerini ABD Gelir İdaresi (IRS) ile paylaşacak; karşılıklılık esasıyla ABD de, ABD'de mukim Türk vatandaşlarının bilgilerini Türkiye'ye iletecek.

        Reuters'a bilgi veren Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkilileri, iki ülke arasında imzalanacak hükümetlerarası anlaşmanın tamamlandığını ve son gözden geçirmenin ardından Ekim ayında imzalanmasının beklendiğini belirttiler.

        Üst düzey bir GİB yetkilisi, FACTA'nın 2010'da ABD'de yürürlüğe girmesinin ardından, her ülkenin kendi mevzuatı çerçevesinde pozisyon almaya başladığını, Türkiye-ABD arasındaki somut çalışmaların 2012 yılı sonuna doğru başladığını belirtti ve şöyle konuştu: "FACTA'nın bir uzantısı olan bilgi değişimi düzenlemesi kapsamında iki ülke, 3 Haziran'da IGA'nın özü üzerinde mutabakata vardı, bugün gelinen aşamada imzalanacak metin üzerinde çalışmalar tamamlandı; anlaşma şu anda karşılıklı çeviri safhasında. ABD heyeti son gözden geçirme için 25-26 Eylül'de Türkiye'de olacak; ardından, henüz netleşmiş bir tarih olmasa da IGA'nın Ekim ayında imzalanması olası. "IGA imzası, karşılıklı iki ülkenin niyetini belgeye bağlıyor. Ama bunun iç hukuk açısından geçerli olması için önce TBMM'de kabul edilmesi gerekecek; ardından yürürlük için iki ülke, birbirini veri güvenliği ve altyapı bakımından yeterli bulduğunu yazılı olarak beyan edecek."

        Diğer bir yetkili de, anlaşma yürürlüğe girmeden, Bankalar Kanunu'nun veri gizliliğini düzenleyen maddelerinde revizyon yapmak gibi, mevzuat açısından çeşitli değişikliklere ihtiyaç olacağını belirterek, "İşin bu kısmı TBMM iradesine bağlı ancak; bu iş planı dikkate alındığında yürürlük tarihinin 2015 sonu, 2016 başı olması beklenebilir" dedi. Yetkili, "Mümkün olan en kısa sürede bunu gerçekleştirmek istiyoruz ve bunu için çalışıyoruz; ama teknik özellikleri itibariyle kolay bir anlaşma değil" diye konuştu. Finansal kuruluşlar ve konudan etkilenecek taraflarla görüşmelerin devam ettiğini de belirten aynı yetkili, "Kamuoyuna yansımasa da, gerek uluslararası denetim şirketleri, gerek kamu finansal kuruluşlarıyla konu üzerinde operasyonel ve teknik alt yapı hazırlıkları yürütüyoruz. Bu kapsamda Ekim ayı başında Bankalar Birliği ile de temasımız olacak" dedi.

        ABD'de, ABD vatandaşlarının veya bunların sahip oldukları şirketlerin yurtdışı finansal varlıklarını kayıt altına alarak vergi kaçakçılığı önlemek amacıyla 2010 yılında yürürlüğe giren FACTA, belli miktarın üzerindeki varlıkların ABD Gelir İdaresi'ne (IRS) bildirimini zorunlu kılıyor. ABD, yasanın gerektirdiği bilgi paylaşımını sağlayabilmek için her ülkeyle, o ülkenin veri gizliliği mevzuatından kaynaklanan sorunları aşmak üzere hükümetlerarası anlaşma (IGA) imzalıyor. Şimdiye kadar 42 ülkeyle yürürlüğe giren, 59 ülkeyle de görüşmelerin devam ettiği model anlaşma ana hatlarıyla, banka bilgileri paylaşılacak kişilerin; isim, adres, hesap numarası, raporlayan finansal kuruluş bilgisi, raporlama dönemi sonu bakiyesi ve eğer raporlama dönemi içinde hesap kapanırsa ivedilikle bu bilginin iletilmesi gibi esaslara dayanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ