Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Erol Aksoy kararı için son tarih 15 Ekim - Para Haberleri

        HT GAZETE

        İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, İktisat Bankası’nı batırdığı gerekçesiyle 12.5 yıl hapis ve 351 milyon TL para cezasına çarptırdığı bankanın eski patronu Erol Aksoy’un temyiz talebiyle ilgili son kararı Yargıtay 7. Ceza Dairesi 25 gün içerisinde alacak.

        Yargıtay 7. Ceza Dairesi, İktisat Bankası’nı batırdığı için 12.5 yıl hapis ve 351 milyon TL para cezasına çarptırılan bankanın eski patronu Erol Aksoy’un temyiz davası ile ilgili kararı 15 Ekim’de açıklayacak. Aksoy 2 Temmuz 2014’te Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ndeki temyiz duruşmasında hâkim karşısına çıkmıştı. Bu tarihte yargılandığı davada zamanaşımı süresi yaklaşan Aksoy’un avukatlarının duruşmayı erteleme talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmemişti. Aksoy’un savunmasını dinleyen Yargıtay, kararını en geç 15 Ekim’de açıklayacağını bildirmişti. Son olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın 7. Ceza Dairesi’ne gönderdiği 7 Nisan 2014 tarihli tebliğnamede, “Zamanaşımı yakın” notu düşülerek her gecikmenin Aksoy’un lehine işlediği bilgisine de yer verilmişti. Zira duruşmaların yeniden yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda Aksoy hakkında açılan davanın zamanaşımı süresi Aralık 2015’te doluyor.

        İktisat’ın içini boşaltmak ve zimmet suçundan hapis ve para cezası alan, devletin sırtına 1.2 milyar dolarlık zarar yükleyen ama diğer batık bankacıların aksine ne rızasıyla 1 lira ödeyen ne de 1 gün hapis yatan Erol Aksoy’un Yargıtay’daki temyiz başvurusu reddedilirse, Aksoy zamanaşımından yararlanamayıp hüküm giymiş olacak. TMSF’nin verilerine göre Aksoy’dan bugüne kadar kendi rızası dışında icra yolu ile yapılan tahsilat da sadece 162.8 milyon dolar. Oysa Aksoy’un TMSF’ye borcu 1 milyar 48 milyon doları aşıyor.

        AKSOY GEREKÇELİ KARARA GÖRE 543 MİLYON LİRAYI ZİMMETİNE GEÇİRDİ

        9 Ekim 2013’te Aksoy’un 12.5 yıl hapis cezasına çaptırılmasına karar veren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında Erol Aksoy’un iki ayrı bankası ve şirketleri aracılığıyla zimmetine 543 milyon 68 bin 182 TL geçirdiğine işaret etmişti. Mahkemenin gerekçeli kararındaki tespitlere göre İktisat Bankası’nın içini boşaltırken hem yurtdışındaki off-shore bankasının yine kendi şirketlerine verdiği batık kredilerini bankaya aktaran hem de mevduatları devlet garantisine sokan Aksoy, bu işlemle çifte yolsuzluk yapmıştı.

        Mahkeme heyeti, gerekçeli kararda sanıklardan Erol Aksoy’un, suç döneminde el konulan İktisat Bankası’nın hâkim ortağı olduğunu ve yönetim kurulu başkanlığı görevini yaptığını, bankanın paralarını doğrudan kendisine veya grup şirketlerine kredi veriliyormuş gibi göstererek ve menfaat temin ederek 543 milyon 68 bin 182 TL’yi zimmetine geçirdiğini belirtmişti.

        Heyet, sanık Aksoy’un “zimmet’’ suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar vermiş ayrıca Aksoy hakkında verilen yurtdışına çıkış yasağının devamına hükmetmişti.

        AKSOY'UN DÖRT KEZ TEKZİP TALEBİ REDDEDİLDİ

        Habertürk Gazetesi’nin batık bankalarla ile ilgili yazı dizisindeki haberlerle ilgili Erol Aksoy’un dört tekzip ve düzeltme talebi reddedilirken sadece biri kabul edildi. İlginç olan kabul edilen düzeltme talebi ile ilgili haberde İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Aksoy’u 12.5 yıl hapis cezasına çaptırdığı kararın gerekçeleri konu ediliyordu.

        MADOFF 1 YILDA 150 YIL CEZA YEDİ

        2008 yılında ABD tarihinin en büyük yolsuzluk olayına adı karışan finans aktörü Bernard Madoff’u ABD Bölge Mahkemesi, 2009 Haziran’ında aldığı kararla zimmetine para geçirmek ve yatırımcıları dolandırmaktan 150 yıl hapis cezasına çaptırmıştı. Yani 50 milyar dolarlık vurgunla ABD’de krizin simgesi olan Madoff, 1 yıl içinde hüküm giymişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ