Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Asıl balon finans sektöründe var!" - Para Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / ÖZEL HABER

        İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, inşaat sektöründeki balon tartışmalarından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecine kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        Fortune 500’ün Gala Gecesi’nde düzenlenen oturuma katılan Özince, inşaat sektöründeki balon tartışmalarının hatırlatılması üzerine, “Türkiye’de hala çok naif bir finans sektörü var. Sermaye piyasamız yok. Neye göre yok? Milli gelire oranına göre… Böyle bir ülkenin büyüklüğüne, bu gövdeye uygun bir mali sektör yok. Ne mortgage’ı? Hangi banka bugün konut finansmanına uygun kredi sağlıyor? Balon varsa finans sektöründe var. 2 ay vadeli kaynakla çok uzun vadeli konut kredisi sağlanıyor” dedi.

        Fortune 500’ün gala gecesinde düzenlenen oturumda konuşan Özince, Türkiye’nin finans piyasalarını sıfırdan kurması gerektiğini ve finansal risklerin yönetilmesine yönelik ürünlerin olmadığına dikkat çekti.

        “BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN ÇOK ÖVÜNÜLECEK BİR DURUMU YOK”

        “Risk alacaksanız gücünüzle orantılı alın” diyen Özince şöyle devam etti: “Dünyada bir çok ülkede sorunlar var. Türkiye’nin en önemli ticari partneri Avrupa Birliği’nde ciddi sıkıntılar var. ABD’de halen sıkıntılar devam ederken bizde bankacılık sektörü görece olarak iyi gözüküyor. Bunun dışında bankacılığımızı öyle çok övünülecek bir durumu yok. Piyasa olmadan, para olmadan gelişmemiz mümkün değil. “

        “Finans Merkezi çalışmalarının başarıya ulaşması için serbest piyasa ekonomisine inanılması gerektiğini ifade ederek gayrimenkulde gündeme gelen rant vergisi tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Gayrimenkul rantı yayılırsa buna bağlı olarak varlığa dayalı menkul kıymetler piyasaya sunulabilir. Gayrimenkuldeki rantı vergilendirmek yerine oluşan rantı değerlendirmeliyiz."

        “FED’E GELEN KADAR ÇOK RİSK VAR”

        Ersin Özince, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecinin piyasalarda yarattığı risklerle ilgili görüşmelerinin sorulmasın üzerine, “Fed’e gelene kadar o kadar çok risk varki. Bu risklerin başında siyasi risk geliyor. Çevre ülkelerde çok ciddi gelişmeler oluyor. Dolayısıyla Fed gibi gelişmeleri Türkiye açısından çok önemli riskler olarak görmüyorum. Bu tür riskler piyasayı anlık izleyenler için geçerli olabilir. Maliyet ve vade olumsuzluklarını hep yaşadık. Şu anda zaten yatırımcılar ciddi bir finansal riski kalelerinde görmüş durumda” şeklinde konuştu.

        "BÜTÜN BANKALAR HALKA AÇIK OLSUN"

        Bankacılık sektöründe sorun olmadığını dile getiren Özince, şunları kaydetti:

        "Sorun olsa olsa bankacılık sektörümüz enstrüman çeşitlendirememesi olur. Bilhassa tasarrufa dönük alanlarda pek inovasyon yapamıyor. Bu konularda daha özendirici önlemler alınabilir. Ayrıca bu piyasanın biraz daha liberalize olmasını isteyebiliriz. Ben isterim ki bütün bankalarımız sermaye piyasasına açık banka olsun. Son olarak insan sermayesi, bu gibi ülkelerin elindeki önemli kaynaklardan biri olabilir. Türkiye'nin elinde potansiyel var gibi görünüyor. Bu potansiyel de olabilir, çok büyük bir problem de... Şu anda problem ayağında görünüyor çünkü vasıflı işsizlik çok ve genç işsizlik normalin üzerinde. Bugün ekonomi yönetilerek başarı kazanabilir, gelişigüzel çabalayarak, çok gayret sarf ederek bir yere varılamaz. Cumhuriyetin 100. yılında biraz daha mukayeseli üstünlük geliştireceğimiz alanlar aramamız lazım. Biz dünya çapında olmayabiliriz ama yöremizde önderlik yapacağımız alanlar geliştirebiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ