Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Euro 2 yılın en düşük değerini gördü - Para Haberleri

        Euro/dolar paritesi 1,2740 altına gerileyerek son 22 ayın en düşük seviyesini gördü.

        Dolar diğer para birimleri karşısında değerlenmeye devam ediyor. Dün 14 ayın en düşük seviyesine gerileyen Euro/dolar paritesi bugünkü işlemlerde 1,2740'ın altına gerileyerek son 22 ayın en düşük seviyesini gördü.

        Uzmanlara göre, en son 2013 yılında dolar karşısında 1,2740 düzeyini gören Euro, bu seviyenin de kırılması halinde 2012'nin son aylarından bu yana görülmemiş düzeylere gerileyebilir.

        Euro’nun dolar karşısındaki dünkü düşüşü, dolar endeksini de en son 2010 yılında görülen 85 düzeyinin üzerine taşıdı.

        AMB'nin para politikasını gevşetmek için attığı son adım olan bankalara ucuz maliyetli finansman sağlanmasının işe yarayıp yaramayacağına dair oluşan şüphelerin ardından bankanın başkanı Mario Draghi'nin yaptığı dünkü açıklamalar Euro üzerinde baskı yarattı. Draghi, yüzde 2'ye yakın enflasyon hedefine ulaşılana kadar para politikasının gevşek kalacağını söyledi.

        DOLAR 2,24’Ü AŞTI

        Bu arada Eylül başında 2.15 seviyesinin altında işlem gören dolar/TL güne TSİ 08.35'te 2.2398/2.2406 ile dünkü kapanış seviyelerinden başlarken aynı saatte sepet bazında TL ise 2.5490/2.5496 seviyesinde işlem gördü.

        Piyasada Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugün açıklayacağı faiz kararına odaklanırken, jeopolitik gelişmeler de her ne kadar henüz fiyatlamalara yansımasa da yakından takip ediliyor.

        ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının beklenenden daha erken başlayabileceği ve artışların daha hızlı yapılabileceğini gösteren açıklamaların ardından dolarda son haftalarda yaşanan değer kazancı nedeniyle Eylül başından beri baskı altında kalan TL 6 ayın zirvesinin hemen altındaki seyrini sürdürüyor.

        ABD Merkez Bankası'nın ilk faiz artışı zamanlamasına ilişkin belirsizlik ile başlayan dolardaki değer kazancı süreci TL'yi baskı altında tutmayı sürdürüyor. Merkez Bankası'nın Eylül ayı PPK toplantısında politika faizini sabit bırakması beklenirken, sınırlı sayıda katılımcı faiz koridorunun üst bandında indirim öngörüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ